Izložba Miroslavljevo jevanđelje – Božansko nadahnuće Studio B

Objavljeno: 01.10.2020. 13:28 Izmenjeno: 01.10.2020. 13:28

Izložba Miroslavljevo jevanđelje – Božansko nadahnuće otvorena je u svečanoj sali opštine Voždovac u okviru manifestacije Dani evropske baštine. Izložba predstavlja najvrednije srpsko pokretno dobro koje oslikava jedinstvenu simboliku inicijala rukopisa i svedoči o širokom obrazovanju srpskih srednjovekovnih iluminatora.

Zlatni faksimil Miroslavljevog jevanđelja predstavlja najverniju kopiju originala i prvi je u svetu koji ima vernu reprodukciju oslikavanja u zlatu. Nakon što je predstavljen u Muzeju ruskih ikona u Moskvi, postao je deo stalne postavke u Tvrđavi Golubački grad.

U opštini Voždovac u naredne dve nedelje Beograđani mogu da pogledaju komplet koji čine faksimil, prateće knjige, postament i zaštitni kovčeg.

U njegovoj izradi učestvovali su razvojni timovi najvećih svetskih proizvođača štamparskih mašina, proizvođači specijalnih papira, najbolji knjigovesci – restauratori srednjovekovnih rukopisa, šefovi rukopisnih odeljenja evropskih biblioteka, kao i 300 naučnika iz svih krajeva sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana