Izložba: 70 godina Urbanističkog zavoda Beograda Beoinfo

Objavljeno: 31.08.2018. 09:26 Izmenjeno: 31.08.2018. 09:26

Izložba povodom 70 godina postojanja Urbanističkog zavoda Beograda otvorena je sinoć na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da zavod ima važnu ulogu u razvoju grada.

– Svi mi koji radimo za Beograd na neki način učestvujemo u procesu njegovog razvoja, a zavod učestvuje u onome što je najvažnije, u planiranju – rekao je Vesić, koji je otvorio izložbu.

On je naveo da je u poslednjih nekoliko godina promenjen pravac u kome se grad razvoja.

– Idemo na reke. To je bio san koji je ovaj grad imao duže od veka. U tome je uloga zavoda ključna. Pozivam vas da dajete svoj doprinos razvoju Beograda. Sve što se izgradi u Beogradu i sve što se novo uradi počelo je upravo u ovom zavodu. Zato treba da budete ponosni –  poručio je Vesić i podsetio na tradiciju dugu 151 godinu, kada je prvi srpski urbanista Emiljan Josimović izradio prvi urbanistički akt na teritoriji grada Beograda.

Vesić je naveo da je pre nekoliko dana razgovarao sa predstavnicima čuvenog arhitektonskog biroa iz Njujorka, koji je poznat po tome da je uredio nekoliko dobrih, poznatih javnih površina u svetu.

– Pregovarali smo sa njima da rade i u Beogradu. Nadam se da ćemo biti u prilici da u nekom budućem periodu objavimo da ćemo dobiti jednu novu javnu površinu koja će biti zaista svetska atrakcija – dodao je Vesić.

Prenoseći utiske sa tog sastanka, zamenik gradonačelnika je rekao da su gosti iz SAD govorili o izložbi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku koja je poslata iz Beograda, a koja je prezentovala arhitektonska postignuća bivše Jugoslavije.

– Govorili su sa takvim poštovanjem o onome što je urađeno. Mislim da mi nekada nismo svesni kakvo poštovanje uživaju ovaj zavod i srpske arhitekte u svetu. To smo videli od ljudi koji su došli iz Njujorka da nam to kažu – naveo je Vesić.

On je poručio da je siguran da će se tako nastaviti i u budućnosti, te naglasio da zavod, zajedno sa drugim organizacijama grada, treba da ima sve važniju ulogu u daljem razvoju Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana