Izlio se mazut u Moravicu, proglašena vanredna situacija RTS

Objavljeno: 13.08.2019. 21:12 Izmenjeno: 15.08.2019. 13:34

Rekom Moravicom pluta velika masna mrlja od mazuta. Kako saznaje RTS, izlio se mazut za grejanje Zavoda za rehabilitaciju. U Ivanjici je proglašena vanredna situacija.

Zbog curenja mazuta iz cisterni u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju  proglašena je vanredna situacija u opštini Ivanjica.

Procenjuje se da su u pitanju rezerve od oko 70 tona mazuta koji je nedavno nabavljen za predstojeću grejnu sezonu.

„Mazut se iz atmosferske kanalizacije izlio u Moravicu. Ekološki i komunalni inspektori reagovali su odmah. Ne mogu da kažem koji je uzrok, niti da li će neko za to snositi odgovornost. Važno nam je kao lokalnoj samoupravi da što pre stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku i može napraviti veliku ekološku katastrofu u celoj zapadnoj Srbiji“, rekao je Momčilo Mitrović, zamenika predsednika opštine Ivanjica.

 

Voda ispravna za piće, ali ne i za pojenje stoje i zalivanje

Prema Mitrovićevim rečima mora se istočiti sav mazut koji se nalazi u cisternama, a tek onda se može krenuti u saniranje posledica na Moravici.

„Ono što je bitno za građane Ivanjice jeste da je voda za piće, jer se vodozahvat nalazi 15 kilometara uzvodno, ali nije za tehničku upotrebu za pojenje stoke ili zalivanje od mesta izlivanja, pa na dole“, naglasio je Mitrović.

To je, kaže, preporuka Zavoda za javno zdravlje.

„Bilo koju prepreku da stavimo na mlaz mazuta on popusti. Čekamo mašinu da stigne i moramo napraviti neku kaptažu da se taj mazut sliva. Mi kao lokalna samouprava smo se maksimalno angažovali, uradićemo sve što je u našoj moći. Ali nam je potrebna pomoć malo viših instanci od opštine Ivanjica“, istakao je Mitrović.

Meštani koji žive pored reke u naselju Šume kažu da su primetili masnu mrlju u ponedeljak popodne. Pretpostavlja se da je reč o mazutu.

Na terenu su predstavnici lokalne samourave i vodoprivredne inspekcije. Očekuje se dolazak i predstavnika Sektora za vanredne situacije.

Iz čačanskog zavoda za javno zdravlje navode da su obavešteni da se dogodio incident oko zagađenja reke Moravice i da čekaju obaveštenja o daljim postupcima od nadležnih organa koji gazduju rekom.

Masna mrlja pluta rekom Moravicom kod Ivanjice, a iz reke se širi neprijatan miris.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana