Izgradnja kineske firme „Meita“ počinje sredinom marta

Objavljeno: 24.02.2016. 12:59 Izmenjeno: 24.02.2016. 12:59

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas u Obrenovcu projekat izgradnje fabrike „Meita“, koja se bavi proizvodnjom automobilskih delova i motora, i u kojoj će biti zaposleno 1.400 radnika.

Početak izgradnje predviđen je za sredinu marta ove godine, najavio je Mali u razgovoru sa učenicima Tehničke škole, koji će imati praksu u toj fabrici.

– Projekat vredi 60 miliona dinara i zaposliće 1.400 radnika iz Obrenovca i Beograda. To je jasna potvrda da je Srbija na dobrom putu da privuče strane investitore. Fabrika, koja će biti smeštena u Bariču, biće izgrađena 2017. godine, za kada je najavljen i početak proizvodnje – naveo je Mali na Trgu Zorana Đinđića.

On je precizirao da je teren na kome će fabrika početi da se gradi sada potpuno čist. Odneto je, kako je precizirao, više od 1.000 tona najopasnijeg otpada, očišćen je teren i od šuta i šiblja i spreman je za gradnju.

– Veliko mi je zadovoljstvo i što mogu da kažem da je raspisan konkurs za radna mesta u ovoj fabrici. Ona će zaposliti ukupno 1.400 ljudi, od čega će 770 njih biti zaposleno u prvoj, a oko 600 u drugoj fazi – naveo je Mali.

On je dodao da će ovo biti izgradnja prve velike fabrike u Beogradu posle 2003. godine i iz koje će 100 odsto proizvoda ići u izvoz.

– Takođe, Opština Obrenovac je potpisala ugovor sa Tehničkom školom na osnovu koga će učenici završnih godina te škole popodne ići na praksu u novu fabriku, za šta će mesečno dobijati novčana sredstva (100 evra) od opštine. To znači da će se u ovoj opštini primenjivati princip dualnog obrazovanja, koje se uveliko primenjuje u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji. Siguran sam da će im to veoma značiti za budući posao, a najbolji od njih će posle svog školovanja dobiti i zaposlenje u ovoj fabrici – zaključio je gradonačelnik.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je rekao da je izgradnja fabrike ekonomska renesansa tog grada i dodao da neće biti stranačkog zapošljavanja.

U ovoj fabrici, u prvoj fazi investicije, posla će biti za 770 ljudi, dok će ukupno biti zaposleno 1400 ljudi. Prvi konkurs za pojedina radna mesta već je otvoren.

U fabriku Meita će na praksu ići i učenici Obrenovačke tehničke škole, koji če za to dobijati i naknadu.

Investicija je vredna ukupno 60 miliona evra, rekao je predstavljajuci projekat na gradskom trgu u Obrenovcu, gradonacelnik Sinisa Mali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana