Izglasano nepoverenje Vladi Crne Gore Tanjug

Objavljeno: 04.02.2022. 22:03 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:18

Pre glasanja plenarnu salu napustili su poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su  nepoverenje Vladi Crne Gore, glasovima opozicije i poslaničkog kluba „Crno na bijelo“.

Glasalo se prozivkom poslanika, a za smenu Vlade izjasnila su se 43 poslanika, dok ih je protiv bilo 11, prenose podgorički mediji.

Vlada Zdravka Krivokapića pala je tačno 14 meseci nakon što je izabrana 4. decembra 2020. godine.

Premijer Zdravko Krivokapić nije prisustvovao sednici, a od perdstavnika prisustni su bili samo ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Nakon završenih diskusija, poslanik URA, koja je podnela inicijativu za smenu Vlade, Miloš Konatar u završnoj reči je ocenio da je dobro da se svi politički sukobi rešavaju u parlamentu.

“Građani, budite spokojni, jer se danas ne dešava nikakva apokalipsa. Glasali smo i borili se za to da je promena bilo koje vlade normalna stvar, i danas treba da bude”, rekao je on.

Poručio je da je da su poslanici u diskusijama konstatovali da je Vlada Krivokapića dostigla limit i udarila u zid.

Ponovio je da DPS neće biti deo manjinske vlade i istakao je da crkva nije i neće biti ugrožena padom ove i izborom nove vlade.

“Nema mešanja crkve u svetovnu, ni države u duhovnu vlast”, rekao je Kontar.

Raspravu, koja je trajala oko šest sati obeležili su oštri tonovi i međusobne optužbe.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je u jednom trenutku prekinuo sednicu na 10 minuta, nakon što je došlo do sukoba poslanika Demokrata i predsednika SNP-a Vladimira Jokovića, tokom kojeg su razmenjene uvrede.

Joković je optužio Bečića, kao lidera Demokrata da je štampao novčanice sa njegovim likom i slikom Dritana Abazovića na kojoj je ispisan 21 milion, koji se pominje kao mito dobijen za rušenje vlade.

Joković se javio procedularno, ali mu je Bečić oduzeo reč nakon što je lider SNP-a istakao da je predsednik Skupštine povredio Poslovnik uz reči da “nije svojstveno da predsednik SNP-a u pokušaju ne da reč pravom predsedniku SNP-a“.

“Neću dozvoliti da me vređate i ovog trenutka Vam oduzimam reč”, kazao je Bečić.

Konatar: Sutra razgovori o novoj vladi

Potpredsednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar saopštio je , nakon što je izglasano nepoverenje Vladi Crne Gore, da razgovori o novoj vladi počinju sutra i da očekuje da Dritan Abazović bude premijer.

Šef kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar rekao je da lično smatra da novi mandatar treba da bude lider pokreta URA Dritran Abazović, prenosi RTCG.

On je u parlamentu rekao da će razgovori početi već sutra i da će se razgovarati prvo sa predstavnicima aktulne većine, ali i sa drugim subjektima u parlamentu.

Naveo je da će to biti bilateralni razgovori.

„Stav o mandatru je moj, subjektivan sam“, rekao je Konatar.

On je naveo da ne vidi kako bi saradnja sa predsednikom parlamenta Aleksom Bečićem bila plodotvrona ako Abazović bude mandatar, s obzirom na sve što su Bečić i poslanici Demokratske Crne Gore kazali tokom sednice parlamenta.

Konatar je to rekao, upitan da li će „Crno na bijelo“ glasati u ponedeljak o smeni predsednika paralmenta Alekse Bečića.

„Imaćemo konsultacije u Građanskom pokretu URA i doneti odluku“, rekao je Konatar.

Martinović: Demokrate svima mogu da pogledaju u oči

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović rekao je  da je poslanicima te stranke nakon glasanja u parlamentu savest čista i da svakog građanina Crne Gore mogu da pogledaju u oči.

On je, nakon izglasavanja nepoverenja crnogorskoj Vladi, naveo da Demokrate nikome neće biti saveznik u prekrajanju izborne volje.

Martinović je rekao da su Demokrate jasno stavile do znanja da će sva imenovanja i sve kadrovske odluke donositi isključivo u skladu sa dogovorom unutar skupštinske većine, prenosi RTCG.

Dodao je da su građani 30.avgusta 2020. godine kazali koji subjekti treba da budu nova većina.

„Nama je savest čista, glasali smo protiv izdaje i svakog građanina Crne Gore možemo da pogledamo u oči. Svi politički subjekti koji pomisle da mogu političkom korupcijom da prekrajaju izbornu volju, poneće teško breme, a Demokratska Crna Gora im u tome neće biti saveznik“, zaključio je Martinović.

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su večeras nepoverenje Vladi Crne Gore, glasovima opozicije i poslaničkog kluba „Crno na bijelo“.

Pre glasanja plenarnu salu napustili su poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP) i Socijalističke narodne partije (SNP).

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 30°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana