Izbori raspisani, naredni korak predaja lista

Objavljeno: 16.02.2022. 15:46 Izmenjeno: 17.02.2022. 12:52

Ta lista sadrži sve izborne liste, po redosledu njihovog proglašenja, sa ličnim imenima svih kandidata za narodne poslanike i njihovim podacima.

foto Tanjug

 

Stranke, pokreti i grupe građana koji žele da učestvuju na parlamentarnim izborima 3. aprila izborne liste podnose Republičkoj izbornoj komisiji uz 10.000 overenih potpisa birača koji ih podržavaju, a manjinskim strankama dovoljno je 5 000 potpisa.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, izbornu listu može da podnese politička stranka upisana u Registar političkih stranaka, koalicija stranaka i grupa građana.

Izborna lista podnosi se neposredno RIK-u u pismenom i elektronskom obliku na propisanom obrascu, a najkasnije 20 dana pre dana glasanja.

RIK je sinoć na sednici doneo odluku o obrascima za podnošenje izborne liste kandidata za narodne poslanike za izbore raspisane za 3. april, tako da su se time stekli uslovi da počne prikupljanje potpisa i podnošenje lista.

Birač svojim potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, a izjava birača se overava kod javnog beležnika ili u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, a u oštinama gde nisu imenovani javni beležnici izjavu može da overi i sud.

Prema Zakonu u izboru narodnih poslanika, RIK je dužan da donese odluku o proglašenju izborne liste u roku od 24 časa od njenog podnošenja.

Ako podnosilac izborne liste nije priložio svu dokumentaciju ili ako postoje drugi nedostaci za proglašenje RIK traži da se nedostaci otklone u roku od 48 sati, a ako podnosilac liste ne dostavi sve što je neophodno onda RIK donosi rešenje kojim odbija da proglasi tu listu.

Ukoliko se nedostaci otklone, onda RIK ima obavezu da u roku od 24 časa od otklanjanja nedostaka donese rešenje kojim proglašava tu listu.

Na izbornoj listi mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola.

Zakonom je definisano i da RIK donosi odluku kojom utvrđuje zbirnu izbornu listu koju objavljuje u Službenom glasniku 15 dana pre dana glasanja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana