Izbegnuta tragedija u Tošinom bunaru, apel Železnice tanjug

Objavljeno: 01.05.2022. 16:53 Izmenjeno: 01.05.2022. 16:53

Od 1. maja brzom prugom između Beograda i Novog Sada vozovi će svakodnevno saobraćati 64 puta, od čega „Soko“ koji nigde ne staje i vozi 200 km/sat čak 27 puta.

Posle srećom izbegnute tragedije u Tošinom bunaru, gde je jedna žena pokušala da pređe kolosek na pruzi Beograd-Novi Sad svega nekoliko sekundi pre nailaska brzog voza „Soko“, Infrastruktura železnice Srbije upozorila je da se pruga prelazi samo na mestima gde je to omogućeno i dozvoljeno, kako bi se sačuvali ljudski životi i bezbednost železničkog saobraćaja.

„Ovo posebno važi za brzu prugu Beograd – Novi Sad, gde vozovi saobraćaju velikom brzinom i gde nisu predviđena nikakva ukrštanja pruge i puta, niti bilo kakva nepredviđena zaustavljanja voza tokom vožnje“, saopšteno je iz železnice.

U železničkom stajalištu Tošin bunar, u Beogradu, u petak je sačuvan život jedne žene, samo zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji prisutnih osoba, navedeno je u saopštenju.

Jedna ženska osoba krenula je da prelazi preko koloseka u Tošinom bunaru sa torbom u rukama, ali nije mogla da se popne na peron i drugi ljudi pomogli su joj da se skloni sa pruge svega nekoliko sekundi pre nego što je naišao brzi voz “Soko“, koji između Beograda i Novog Sada saobraća brzinom od 200 kilometara na sat.

Ovaj slučaj zabeležile su sigurnosne kamere „Infrastrukture železnice Srbije“.

„Voz koji saobraća brzinom od 200 km/sat ne može trenutno da se zaustavi čak i kada mašinovođa opazi nekoga na pruzi, niti može da skrene sa pruge. Osobe koje na ovaj način nepromišljeno i neodgovorno krenu da prelaze preko šina gotovo uvek poginu na licu mesta. Da ne govorimo o tome da to može pri velikoj brzini da se ugrozi i bezbednost putničkog voza i svih putnika u njemu“, naveli su u saopštenju.

„Infrastruktura železnice Srbije“ zato ponovo upozorava, apeluje i moli da se svi pridržavaju propisa, posebno na brzoj pruzi, da se ne prelazi i ne pretrčava preko šina, da se poštuju oznake duž pruge, da se brza pruga prelazi kroz pothodnike, podvožanje ili nadvožnjake, i da ni jedna žurba, ni jedan razlog ne budu preči od ljudskog života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana