Izbeglička kriza samo odložena, nikako rešena

Objavljeno: 30.03.2016. 10:49 Izmenjeno: 30.03.2016. 10:49

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je izbeglička kriza samo odložena, a nikako rešena, te da se očekuje novi talas izbeglica za koji Srbija treba da bude spremna, jer našu zemlju nije moguće zaobići na migrantskoj ruti.

„Sasvim izvesno da će Srbija, Bugarska i Grčka uvek biti važne zemlje, ako nista drugo u tranzitu. Naš je posao da se za to vreme pripremimo i po tom pitanju očekujemo veliku pomoć i podršku. Moramo biti spremni da jačamo sve naše kapacitete“, rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji „Sistem azila i migracija: Izbeglička kriza i reformski procesi“ rekao da je ovo najveća izbeglička kriza od Drugog svestkog rata, da je uzdrmala temelje EU i pokazala da između zemalja Unije caruje egoizam, a ne solidarnost“.

Kriza je, rekao je Vučić, pokazala i kako se i sve druge zemlje koje ne pripadaju EU odnose prema izbeglicama, kako funkcioniše vladavina prava i kako se poštuju principi.

Srbija će, rekao je, dati sve od sebe da bude deo sveobuhvatnog rešenja, ukoliko ga bude bilo.

„Ako ne bude zajedničkog evropskog rešenja, ponašaćemo se kao ljudi i poštovaćemo principe solidarnosti“, rekao je Vučić.

On je zahvalio civilnom sektoru što smo tokom izbegličke krize zajedno uspeli da savladamo sve probleme i budemo odgovorni i humani u prihvatu izbeglica.

„Ponosan sam što Srbija nije podizala zidove i pravila podele na Balkanu“, istakao je Vučić.

Vučić je konstatovao, govoreći o ruti kojom se migranti kreću, da nije lako zaobići Srbiju, te da ko je govorio o ruti preko Albanije, trebalo bi da ima na umu da Hrvatska s te strane ima samo kilometar i po svog granicnog prostora i ništa više.

On je istakao da Srbija mora da bude spremna da jača kapacitete, navodeći da nismo dovoljno uradili, a da smo uradili više nego drugi.

Dodao je i da su i zbog toga važna poglavlja 23 i 24, kako i novi zakon o azilu i privremenoj zaštiti.

„Pokušaćemo da usvojimo te zakone krajem juna početak jula. Takođe, potreban nam je i novi zakon o strancima, koji ćemo, razume se, prvo poslati evropskoj agenciji na mišljenje“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je u Srbiju prošle godine ušlo 651.000 migranata, a od početka ove – 100.000 ljudi, koji su bili registrovani i pružena im je nega, smeštaj i zaštita.

Premijer je rekao da izbeglička kriza nije bila „velika tema“ iz vise razloga, između ostalog i zbog toga što Srbija nije želela da stiče političke poene, ni unutra, ni spolja, što su radile mnoge druge zemlje, pre svega zemlje EU.

„Naš odnos je bio prirodan, ljudski, normalan i racionalan i ne mislim da zbog toga treba da budemo pohvaljeni mi, nego zemlje koje su primale izbeglice za stalno“, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija nije bogata zemlja i da je to ključan razlog zbog kojeg migranti nisu želeli da ostanu na teritoriji naše zmelje, ali je dodao da se nada da će neki od njih ostati i da će Srbija postati njihova otadžbina.

Vučić je naveo da je izbeglička kriza trenutno samo odložena, a nikako rešena, zbog svih problema u Pakistanu, Avganistanu, Siriji i da će u budućnosti morat ida se radi na drugačijim mehanizmima, da se stvaraju društva koja će imati više tolerancije, jer samo društva koja su spremna na inkluziju mogu da opstanu.

Premijer, koji je i lider SNS, je rekao da, ako se dogodi da stranka koju vodi posle izbora bude u vladi, zakon o izbeglicama neće biti usvojen bez saglasnosti civilnog društva.

Vučić je dodao da ne razume nekad odnos građana prema migrantima, kao što ne razume ni prema nekim drugim stvarima.

„U Srbiji je glavna glavna stvar „kako da ja sačuvam radno mesto, a nije važno kakvi su rezultati moga rada“, niti je važno da li će naša ekonomija biti bolja i veća. Ponašamo se kao da smo samodovoljni i samozadovoljni, ništa nam ne treba i 99,9 odsto stanovništva u Srbiji to podržava. To ne mogu da objasnim nikome u Evropi, i oko toga se suprotstvaljam celoj naciji“, rekao je Vučić.

On je rekao da je siguran da će mnogi od Sirijaca koji danas prolaze kroz Srbiju jednog dana biti nobelovci, ali je primetio da se kod nas uvek uoči onaj 0,0001 procenat loših.

„Kao da mi takvih nemamo. Kao da su kod nas svi divni, svi nobelovci i osvajači zlatnih medalja“, rekao je Vučić, dodajući da je to licemerstvo sa kojim se svi suočavamo, a koje se neće skoro promeniti.

On je istakao da je ponosan na Srbiju što, i kada je bilo najteže, niko nije mislio o podizanju ograda i žica.

„Srbija to neće da radi ni u budućnosti. U srpskom stavu se oko toga ništa ni za jotu nije promenilo“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija očekiva jedinstveno rešenje EU vezano za migrantsku krizu, kojeg nema ni do danaa.

„A dok je bilo para iz EU fondova, zemlje su koristile taj novac, a sad kad je teško i kad treba da se uzvrati, onda su se povukle u egoističnu ljušturu i ništa ih nije interesovalo. Srbija je u tom smislu bila makar nešto lojalnija osnovnim principima EU – solidarnosti i humanosti“, rekao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan Norveškoj što je najavila oko tri miliona evra za jačanje sistrema azila u Srbiji, na ogromnoj podršci i što je na svim pitanjima uvek pomagala.

Konferenciji, u organizaciji Grupe 484 u partnerstvu sa Beogradskim centrom za ljudska prava i Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku, i podršku Ambasade Norveške, prisustvuje više od 100 predstavnika državnih institucija nadležnih za pitanja migracija i azila, međuanrodnih i domaćih organizacija civilnog društva.

Skup je deo projekta „Umrežavanje i građenje kapaciteta za efektivniju migracionu politiku u Srbiji“ koji se sprovodi zahvaljujući podršci Ambasade Norveške u Beogradu.

Kako su istakli organizatori, organizovan je sa ciljem da svim zainteresovanim akterima bude pružen prostor za diskusiju o ključnim aspektima sistema azila i migracije.

Pored uvodnog dela konferencija se sastoji od dve panel diskusije, od kojih se prva bavi aktuelnom izbegličkom krizom, njenim širom regionalnim i evropskim kontekstom, kao i uticajem te krize na sistem azila i sprovođenje sporazuma o readmisiji.

Biće reči o institucionalnim, kadrovsim i infrastrukturnim kapacitetima koje je Srbije stavila u funkciju u novonastalim okolnostima priliva velikog broja izbeglica i migranata.

Tema drugog panela su reforme u oblasti azila i migracije u okviru Poglavlja 24 sa posebnim osvrtom na uticaj izbegličke krize na reformske procese i izmene Zakona o azilu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno vedro

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana