Izbegli iz Ukrajine dobili trenutna prava u EU Tanjug

Objavljeno: 03.03.2022. 18:19 Izmenjeno: 03.03.2022. 18:19

U Briselu posebno naglašavaju jedinstvo svih EU 27 prilikom donošenja ove odluke, što se ocenjuje kao značajan preokret u odnosu na migrantsku krizu iz 2015. godine kada u Unije nije blo dogovora oko ”podele tereta” priliva izbeglica i migranata.

(AP Photo/Vadim Ghirda

 

Ministri pravde i unutrašnjih poslova EU dali su  saglasnost da se, u svetlu rata u Ukrajini i humanitarne krize sa milion izbeglih do sada, pokrene do sada nekorišćena Direktiva o privremenoj zaštiti, usvojena još 2001. godine posle sukoba u bivsoj Jugoslaviji i na Kosovu i Metohiji.

Izbegli iz Ukrajine će tako izbeći uobičajenu proceduru dobijanja azila i odmah dobiti pravo da žive i rade u bilo kojoj zemlji članici EU i da budu stambeno, socijalno i medicinski zbrinuti.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove, Ilva Johanson, kaže da je u pitanju istorijska odluka i da je EU ujedinjena u spašavanju života.

”U ovim teškim vremenima ponovnog rata u Evropi, agresije Putina i invazije na suverenu susednu zemlju, sa bombama koje padaju i ljudskim žrtvama, ponosna sam što sam Evropljanka i ponosna sam na solidarnost koju pokazuje svaki Evropljanin, lokalne i regionalne vlasti, NVO, graničari, vlade i evo danas Saveta ministara. U pitanju je Direktiva koja nikada nije bila korišćena, a postoji već 20 godina”, izjavila je Johanson.

Ova prava bi trebalo da važe godinu dana za Ukrajince, bez obzira na poreklo, veru i rasu, ali i druge državaljane koji su zbog rata izbegli iz Ukrajine, i da se zatim mogu i produživati na svakih šest meseci u zavisnosti od situacije u Ukrajini.

Ujedinjene nacije procenjuju da je od početka ruske invazije više od milion Ukrajinaca pobeglo iz zemlje, dok je samo u Poljskoj regitrovanao preko pola miliona izbegli.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 30°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana