Izabrana nova Vlada Crne Gore koju će voditi Milojko Spajić tanjug

Objavljeno: 31.10.2023. 09:16 Izmenjeno: 31.10.2023. 11:01

Skupština Crne Gore izabrala je 44. Vladu koju će voditi Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad (PES). Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan, navode Vijesti. Rasprava u Skupštini trajala je čitavu noć. Vlada Milojka Spajića ima tri potpredsednika, dva resorna potpredsednika i 17 ministara. Ministri iz PES-a […]

Skupština Crne Gore izabrala je 44. Vladu koju će voditi Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad (PES). Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan, navode Vijesti. Rasprava u Skupštini trajala je čitavu noć. Vlada Milojka Spajića ima tri potpredsednika, dva resorna potpredsednika i 17 ministara. Ministri iz PES-a su Filip Ivanović (spoljni poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosveta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo). Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je zamenik premijera za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica potpredsednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju. Dragan Krapović je ministar odbrane, Vladimir Martinović ministar turizma, ekologije i održivog razvoja dok je Tamara Vujović ministarka kulture i medija. Ministar unutrašnjih poslova je Danilo Šaranović. Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje „zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice“. Demokrate su predložile drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Šaranovića, aktuelnog zamenika gradonačelnice Podgorice. Potpredsednik vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu je Srđan Pavićević iz CIVIS-a. Što se tiče albanskih partija – potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja je Nika Đeljošaj, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, a ministar javne uprave Maraš Dukaj. Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a potpredsednik SNP Dragoslav Šćekić je potpredsednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih. Spajić je u Skupštini pročitao samo deo ekpozea, odnosno samo kratak deo plana rada 44. Vlade, zbog čega su usledile oštre kritike opozicije, koja ga je optužila za nepoštovanje Skupštine. Iz DPS-a i SD-a su poručili da je 44. Vlada anticrnogorska, antievropska i proruska, navodi portal RTCG. Oni tvrde i da nova vlada neće dugo trajati jer je, kako ocenjuju, sazdana na pogrešnim temeljima. Raspravu u Skupštini obeležile su oštre polemike između Spajića i sada već bivšeg premijera i lidera GP URA Dritana Abazovića. Spajić je poručio da će vlada trajati četiri godine, da će od 1. janura naredne godine minimalna penzija biti 450 evra, a da će godinu od formiranja Vlade prosečna plata biti 1.000 evra. Na konstitutivnoj sednici Skupštine, crnogorski poslanici izabrali su za predsednika parlamenta lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića, kao i potpredsednike skupštine, predsednika i članove Administrativnog odbora.

U Vladi Crne Gore je  izvršena primopredaja dužnosti dvojice premijera, a tu je bila i torta koju je Dritan Abazović obećao svom nasledniku Milojku Spajiću.
“Kao što demokratski maniri nalažu, jutros izvršena primopredaja dužnosti! Poželeo sam sreću novom premijeru i 44. Vladi. Da Crna Gora uvek niže samo uspehe i ostane na pravom putu”, napisao je Abazović na društvenoj mreži Iks.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je Milojku Spajiću izbor na funkciju predsednika Vlade Crne Gore i izrazila nadu da će Srbija i Crna Gora nastaviti da produbljuju saradnju. „Povodom izbora na funkciju predsednika Vlade Crne Gore, Milojku Spajiću upućujem čestitke i želje za uspešno obavljanje ove dužnosti. Nadam se da će naše dve zemlje nastaviti da produbljuju saradnju, rade na unapređenju životnog standarda naših građana i jačaju regionalnu povezanost“, napisala je Brnabić na društvenoj mreži X.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je formiranje nove crnogorske vlade dobra vest i pozdravio odluku da se razgovara o popisu stanovništva, kao i da taj proces bude odložen. „Prateći ocene Monstata i Evrostata popis se mogao održti i sada. Ali u svakom slučaju nije na odmet sačekati mesec, sesti, razgovarati, doći do dogovora ako postoji politička volja“, rekao je Milatović odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen u Podgorici. Ponovio je da je popis statističko pitanje i ponovio apel da se to pitanje ne politizuje. Novoizabrani premijer crnogorske vlade najavio da će na današnjoj sednici biti doneta odluka o odlaganju popisa za 30. novembar. Popis je prema Uredbi prethodne vlade trebalo da bude održan od 1. do 15. novembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana