Ivanov ponovo odbija da potpiše sporazum sa Grčkom Tanjug

Objavljeno: 07.07.2018. 09:59 Izmenjeno: 07.07.2018. 13:19

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov ponovo neće potpisati dekret o potvrđivanju Zakona o ratifikaciji sporazuma, koji su prošlog meseca potisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije.

Iz kabineta Ivanova je saopšteno da je stav Ivanova nepromenjen, da se on protivi sporazumu, jer je na štetu makedonskog nacionalnog identiteta i interesa Makedonije, kao i da neće podleći pritiscima, ucenama i pretnjama.

„Predsednik Ivanov je snažno odbacio tvrdnje koje je u intervjuu grčkoj tv ERT izneo premijer Zoran Zaev, da će i šef makedonske države podržati sporazum sa Grčkom. Zaev nastavlja da laže i manipuliše ne samo građane Makedonije, već i grčku i međunarodnu javnost. EU i NATO ne bi trebalo da bude zloupotrebljena za prihvatanje štetnog ugovora sa nesagledivim posledicama za makedonsku državu i makedonski narod „, saopštio je Kabinet Ivanova, prenela je Telma tv.

Premijer Zaev je izrazio uverenje da će referendum biti o sporazumu sa Grčkom biti uspešan, te da će ga podržati i opozicija i predsednik Ivanov.

Iz vladajuće SDSM saopštili su da, ako Ivanov postupi suprotno radi protiv interesa države i najavljuju da neće dozvoliti bilo kakvu destruktivnu politiku koja će da blokira budućnost Makedonije.

Prema makedonskom Ustavu, navodi se, da je Ivanov dužan da potpiše dekret, a ukoliko to ne učini, predsednik Sobranja Taljat Džaferi kaže da se razmatra nekoliko opcija.

Jedna je ratifikacija Sporazuma i Zakona o jezicima u paketu koji će biti poslati Službenom listu samo sa njegovim potpisom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana