Ivanov podržava izgradnju kanala Dunav-Morava-Vardar Tanjug

Objavljeno: 26.12.2017. 20:39 Izmenjeno: 26.12.2017. 20:39

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov pozdravio konstruktivnost u pogledu mera za izgradnju poverenja sa Srbijom i istovremeno pozvao na obogaćivanje tih odnosa novim sadržajem.

„Nema bolje mere izgradenje poverenja u regionu od izgradnje Balkanskog kanala Dunav-Morava-Vardar. Taj kanal će zauvek promeniti naš region i poboljšati život naših građana. Podržavam tu ideju i već sam o tome razgovarao sa srpskim predsednikom (Aleksandrom Vučićem) i grčkim premijerom (Aleksisom Ciprasom)“, rekao je Ivanov.

Prema njegovim rečima, on je već pozvao vladu u Skoplju da osnuje tim eksperata i da počne da radi sa srpskim i grčkim zvaničnicima na realizaciji tog projekta.

Ivanov je rekao da Makedonija još čeka dokaze od zvaničnog Beograda o, kako je rekao, navodnim ofanzivnim akcijama obaveštajnih službi protiv srpskih diplomata.

„U našim odnosima sa Srbijom imali smo prevaru obaveštajnih službi“, rekao je on podnoseći godišnji izveštaj poslanicima u Sobranju, prenosi MIA.

Sa druge strane, kosovska vlada je odlučila da dodeli finansijsku pomoć akterima angažovanim za nasilna i teroristička dela u Gošinju i Kumanovu, rekao je Ivanov i zapitao se da li je to možda način na koji kosovska vlada želi da izrazi zahvalnost za prihvat više od 350.000 izbeglica sa Kosova 1999. godine ili priznavanje nezavisnosti Kosova.

„Lideri regiona moraju da nauče lekciju iz svega ovoga. Neophodno je paziti na svaku izgovorenu reč, izbegavati oštru retoriku posebno u predstojećem periodu, kada mnoge zemlje u regionu ulaze u novi izborni ciklus. Populistička gledišta mogu uzrokovati politički zemljotres u celim regionu“, rekao je Ivanov.

On je ocenio i da živimo u vremenu lažnih medijskih realnosti, kao i da u Makedoniji postoji rat korišćenjem lažnih vesti, gde su internet i emitovanje poruka namenjenih određenoj publici novi instrument koji se koristi za oblikovanje javnog mišljenja i uticaja na izborne rezultate.

„Lažne vesti, glasine i planirano curenje informacija razjeda naše institucije, U poslednje tri godine, više od 30 odsto identiteta naših obaveštajnih agenata je otkriveno, što je izazvalo štetne posledice u smislu neuspelih poslova u zemlji i inostranstvu, ugrožavanja života i uništavanja agencijske mreže za prikupljanje podataka“, rekao je Ivanov.

On je dodao i da je neophodno da odgovaraju svi koji su izazvali nasilje u makedonskoj skupštini 27. aprila, jer ko god da se ponašao u suprotnosti sa Ustavom i zakonima mora da snosi odgovornost.

„Inicirao sam dijalog između vlade i opozicije kako bi smo postigli konsenzus o državnom interesu. Moramo da ustanovimo kulturu političkog dijaloga. Lideri vlade i opozicije moraju da imaju normalnu komunikacuiju u interesu građana i države“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, najvažniji prioritet Makedonije je da ostane na evropskom putu, zbog čega Makedonija kontinuirano doprinosi jačanju nacionalnog i evropskog programa čiji su glavni fokus integracija i bezbednost evropskog kontinenta.

One Response to “Ivanov podržava izgradnju kanala Dunav-Morava-Vardar”

  1. Dr Miggyy каже:

    Kanal Dunav-Morava-Vardar-Egej , kojeg su ponovo vratili u život kao ideju prijatelji Toma Nikolić i prof. dr Milan Bačević, vreme je da se realizuje. Naime, prvi projekat za ovaj kanal, je izradio 1904.godine prof.Nikola Stameković, firma iz Nju Dzersija (SAD) je 1908. godine uradila je preliminarni projekat plovnog puta. Drugi projekat je izradjen 1961 god. na osnovu sporazuma Vlada Grčke i SFRJ. Eksperti UN su 1973. revidirali i odobrili obrazlažući tada da bi ovaj projekat bio ekonomski opravdan, čime je stekao medjunarodni legitimitet. S obzirom da se završavaju autoputevi i putevi, železničke pruge, treba početi sa gradnjom ovog kanala, jer osim nas zainteresovani su Makedonija i Kina, čiji stručnjaci su uradili studiju kanala, koju Bačević i Nikolić čuvaju kao oči u glavi, a sa gradnjom da se nastavi kontinuitet. Treba omogućiti da se ostvari Tarabićevo proročanstvo, da Toma sa žutima (kinezima) pije vodu na Moravi, a ΛV da preseče vrpcu, on to može, on to zdušno želi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana