Ivanić i Dodik: Odluka o popisu neprihvatljiva Tanjug

Objavljeno: 02.06.2016. 12:31 Izmenjeno: 03.06.2016. 12:20

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik RS Milorad Dodik ocenili su danas u Banjaluci da je odluka o popisu stanovništva u BiH doneta pod pritiskom Tužilaštva BiH i da je kao takva neprihvatljiva.

„Tražiću da se proveri da li je tačno da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak. Ako se nastavi inaćenje i preglasavanje rezultati neće biti validni“, istakao je Ivanić na konferenciji za novinare nakon razgovora.

On je dodao da postoje informacije da je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, odluku o popisu doneo nakon razgovora u Tužilaštvu BiH.

Dodik je rekao da je odluka o popisu neprihvatljiva.

„Nikakve pravosudne institucije ne mogu da se upliću u to. Spreman sam da za nekoliko dana dam nalog da se Republika Srpska  povuče i ne učestvuje u radu, kao ni predstavnici RS u Agenciji za statistiku BiH“, istakao je Dodik.

Dodik je dodao da je direktor Agencije za statistiku BiH odlučivao pod pritiskom.

„Jasne informacije govore da je direktor sat vremena pre toga bio na sastanku u Tužilaštvu i pod strahom objavio rezultate. Očigledno da su malverzacije oko popisa, koje su bile poznate od ranije, sada izašle na videlo. Proverite pa ćete videti da je veliki broj popisanih prijavljen na mestu gde nije moguće da bude toliko ljudi“, dodao je.

Na pitanje novinara da li se oseća prevareno, Dodik je odgovorio odrečno.

„Ja nisam prevaren, naši predstavnici su bili tamo i apelovali da se ova metodologija ne usvoji. Mi nemamo pravo da budemo prevareni i da dozvolimo da verujemo. U Statističkoj agenciji BiH ne sede predstavnici SNSD-a. Ivanić ima više strpljenja, ali sam ja nakon dugo godina shvatio da dogovora u najboljoj nameri nema“, naveo je Dodik.

Ivanić je rekao da je najmanje odgovoran za situaciju oko popisa.

Reč je o generalnoj prevari i da neće nikada prihvatiti prevaru kao mehanizam odlučivanja, kazao je Ivanić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana