Italijanski zvaničnici posetili Lazarevac i Obrenovac Beoinfo

Objavljeno: 14.07.2016. 14:48 Izmenjeno: 14.07.2016. 14:48

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i delegacija Agencije za civilnu zaštitu regiona Lacio posetili su opštine Lazarevac i Obrenovac i obišli ugrožena područja na rekama Turija i Lukavica, gde su se upoznali sa uklanjanjem posledica od poplava 2014. godine.

Andreja Mladenović je naglasio da grad dobro sarađuje sa gradskim opštinama, što je od izuzetne važnosti za stvaranje bezbednog ambijenta.

– U poslednje dve godine mnogo je urađeno na institucionalnom okviru donošenjem određenih akata i odluka koje se odnose na civilnu zaštitu i vanredne situacije. To svakako nije dovoljno jer na terenu moramo da stvorimo uslove da se ne ponovi sve ono što smo imali 2014. godine. Upravo međunarodna saradnja jeste jedan od načina da se poboljšaju ti uslovi kako bismo bili spremniji za sve rizike, opasnosti i elementarne nepogode koje mogu da nam se dese – rekao je Mladenović.

On je podsetio da je saradnja sa regijom Lacio počela ove godine, kao i da je juče potpisan Memorandum o saradnji.

– Na osnovu tog sporazuma radiće se u nekoliko oblasti, a jedna od važnijih jeste sistem rane najave i upozorenja koji podrazumeva određene merne uređaje, radare, na vodotocima drugog reda za koje je Grad Beograd nadležan i koji su napravili najviše problema 2014. godine. Ti merni uređaji su povezani sa Centrom za obaveštavanje i na taj način se dobija pravovremena informacija o vodostaju kako bismo brzo reagovali – istakao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, ovakav sistem je u Italiji kvalitetno razrađen, vrlo je dobar i operativan, a Grad Beograd će sledeće godine početi sa njegovom implementacijom. Opštine Lazarevac i Obrenovac biće prve u kojoj će se ti sistemi postavljati.

– Memorandumom smo dogovorili i obuku volontera i organizovanje operativnog centra za ceo grad Beograd. Ovi radovi na reci Turija, koje izvode „Beogradvode” iz fondova EU, izuzetno su važni i sigurno će doprineti da bezbednost i sigurnost bude veća, jer bez obezbeđenja nasipa nijedan merni uređaj nam neće pomoći ukoliko dođe do velikih padavina – istakao je Mladenović.

Frančesko Mele, direktor operativnog centra Agencije za civilnu zaštitu regije Lacio, rekao je da posle potpisivanja memoranduma kreće operativna faza za implementaciju prvog projekta. Fokus će biti na informisanju građana o rizicima od poplava, šta sme da se radi, a šta ne sme. Saradnja prvo počinje u Lazarevcu i Obrenovcu, a kasnije u celom Beogradu.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić zahvalio je Vladi Srbije, Vladi Velike Britanije i Gradu Beogradu na pomoći u saniranju posledica od poplava i dodao da će sistemom za uzbunjivanje preduprediti sve nesreće koje su bile u maju 2014. godine.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković upoznao je goste iz Italije sa svim što je urađeno u ovoj opštini posle poplava, kao i sa onim šta će se uraditi u narednom periodu po pitanju ranog uzbunjivanja i civilne zaštite.

Grad Beograd i Agencija za civilnu zaštitu regiona Lacio potpisali su juče trogodišnji okvirni sporazum u vezi sa modernizacijom i nadgradnjom gradskog sistema za rano obaveštavanje i  upozoravanje na hidrauličke i hidrogeološke rizike.

Delegacija Agencije za civilnu zaštitu regiona Lacio juče je obišla beogradski Centar za obaveštavanje i uzbunjivanje, Upravu za vanredne situacije Grada Beograda i Službu za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Grada Beograda.

Događaju su prisustvovali Domeniko Spina, pomoćnik direktora operativnog centra Agencije za civilnu zaštitu regiona Lacio, Marko Norcija, koordinator za volontere Agencije za civilnu zaštitu regiona Lacio, Marko Leone, prvi sekretar i šef ekonomskog odeljenja Ambasade Italije, kao i predstavnici opština Lazarevac i Obrenovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana