Italijanski neurohirurzi operišu pacijente u Srbiji Studio B

Objavljeno: 28.09.2016. 18:04 Izmenjeno: 28.09.2016. 19:41

Italijanski neurohirurzi Palo Kapabjanka i Luiđi Kavala iz Napulja sa timom lekara Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, u naredna tri dana operisaće devet teških pacijenata sa tumorima glave.

Oni će pacijente operisati endoskopskom metodom, tumori se vade kroz nos, što obezbeđuje bolji pristup, te je manja verovatnoća za oštećenje krvnih sudova.

Prvi od devet planiranih pacijenata, star 30 godina, već je operisan i njegove prognoze su dobre. U planu je da se operiše još sedam odraslih pacijenata i dete od 10 godina, sa tumorima hipofize, baze lobanje i urođenim anomalijama lobanje. U Kliničkom centru kažu da je to dobar put u osvajanju novih tehnologija.

Italijanski hirurzi kažu da je Klinika za neurohirurgiju KCS jedan od najnaprednijih centara koji su videli u svetu i da su lekari koji rade 24 sata, u potpunosti posvećeni poslu koji obavljaju.

Dr Paolo Kopabjanka (Univerzitetska klinika za neurohirurgiju u Napulju), kaže da srpski lekari znaju da koriste najsavremeniju tehniku i da je srećan što, kako kaže, može da da svoj mali doprinos u lečenju pacijenata iz Srbije, i želi da se u svetu sazna šta se radi u Beogradu iz oblasti neurohirurgije.hirurzi-srce

Ministar Lončar naglašava da ovo nije jednosmerna saradnja, te da će specijalizanti Univerzitetske klinike za neurohirurgiju iz Napulja dolaziti u Kliniku za neurohirurgiju Kliničkog centra na usavršavanje. On kaže da će ministarstvo i  država uvek podržavati dolaske stranih stručnjaka u Srbiju.

Prednost endoskopske metode u operaciji tumora glave jeste što se smanjuje rizik da se oštete krvni sudovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana