Italijanski institut obeležava 500 godina od smrti Rafaela Tanjug

Objavljeno: 03.04.2020. 11:28 Izmenjeno: 03.04.2020. 11:31

Povodom 500 godina od smrti Rafaela Sancija Italijanski institut za kulturu u Beogradu poziva sve ljubitelje slavnog renesansnog umetnika da u ponedeljak, 6. aprila, na društvenim mrežama objave crteže koji su inspirisani njegovim delima ili utiske o njemu.

Svi zainteresovani to mogu da učine koristeći haštag #Raffaello500 i #Raffaello2020 uz obeležavanje zvanične stranice.

Sve objave će biti podeljene na društvenim mrežama Instituta, a ona koja do 12.00 časova 8. aprila dobije najveći broj „lajkova“ biće nagrađena kursom italijanskog jezika putem interneta.

Pored toga, 6. aprila u podne Institut će objaviti na Fejsbuku i mini kviz o Rafaelu, a prvi učesnik koji tačno odgovori na sva pitanja takođe će dobiti kurs.

Ove godine navršava se 500 godina od smrti Rafaela Sancija, slikara i arhitekte, jednog od najslavnijih umetnika renesanse.

Ostaci genija iz Urbina koji je sa samo 37 godina preminuo u Rimu 6. aprila 1520, na isti dan kada je rođen u Urbinu 1483, čuvaju se prema njegovoj želji u Panteonu u Rimu.

Na spomen-ploči su ugravirane reči na latinskom jeziku koje mu je posvetio kardinal Pjetro Bembo, pisac i humanista: „Ovde počiva Rafaelo koga se dok je bio živ priroda bojala da će je nadvladati, a kad je umro bojala se da će umreti i ona“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 19°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana