Italija obeležava 700 godina od smrti Dantea Aligijerija Tanjug

Objavljeno: 25.03.2021. 10:22 Izmenjeno: 25.03.2021. 10:22

Italija danas obeležava 700 godina od smrti velikog pesnika i pisca Dantea Aligierija, autora “Božanstvene Komedije”, koja se smatra najvažnijim delom napisanim na italijanskom jeziku i remek delom svetske književnosti.

Povodom jubileja list “Korijere dela sera” donosi intervju sa predsednikom Republike Serđom Matarelom.

“Univerzalnost fjorentinskog pesnika ogleda se u njegovoj sposobnosti da prevaziđe svoje vreme i pruži naznake, poruke i učenje koji su večni. Poroci koje Dante opisuje kao što je sklonost grijehu, pohlepa, žudnja za moći, nasilje, su isti od početka ljudske istorije”, rekao je Matarela.

On sugeriše da treba izbegavati poređenje Italije iz Danteovog vremena, srednjeg veka, i sadašnje Italije.

“Nisam siguran da se pandemija kovida19 može uporediti sa opisom pakla iz Danteovog dela, možda neke dramatične scene kao kolona vojnih kamiona kojima su iz Bergama prevožena tela žrtava korona virusa”, rekao je Matarela.

U čast pesnika, čija dela su deo svetske literarne i kulturne baštine širom sveta, organizuje se na stotine manifestacija, a zbog pandemije najvećim delom putem striminga.

U prošlosti mnogi italijanski glumci su se ogledali u veštini čitanja Danteove “Božanstvene Komedije”. Delo je pisano arhaičnim jezikom i za njegovo potpuno razumevanje potrebno je paralelno čitati i objašnjenja i komentare.

Pre nekoliko godina glumac i režiser Roberto Benjini je čitao “Božanstvcenu Komediju” na javnim trgovima širom Italije i od toga uspeo da napravi velike spektakle sa masovnim učešćem publike.

Upravo Benjini će večeras u sedištu predsednika Republike, Kvirinalu, čitati 25. Pevanje, “Raj” iz Danteove “Božanstvene komedije”, a događaj će prenositi televizija RAI.

Dante, se smatra ocem italijanskog jezika, a njegovo delo sastavni deo identiteta Italijana. Rođen je u Firenci, a sahranjen u Raveni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Delimično oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana