Istraživanje: Vučić najviše radi na odnosima sa SAD

Objavljeno: 02.09.2020. 11:45 Izmenjeno: 02.09.2020. 13:39

Poseta predsednika SAD Donalda Trampa Srbiji i rešavanje pitanja Kosova poboljšalo bi odnose Srbije i SAD, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedija o stavovima građana Srbije prema SAD.

Prema tom istraživanju koje je sprovedeno od 12. do 22. marta 2020.godine na 1.207 ispitanika, gotovo polovina građana veruje da će, u budućnosti, odnosi Srbije i SAD biti bolji i takav stav, kažu, u većoj meri zastupaju muškarci, stariji od 60 godina, stanovnici vangradskih sredina i regiona Zapadna Srbija i Šumadija.

Sa porastom stepena obrazovanja opada i broj onih koji smatraju da će odnosi Srbije i SAD biti bolji.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike, 20,8 odsto ispitanika navodi da je to rešenje pitanja Kosova, 12,6 odsto navodi da će se to desiti ukoliko se Srbiji vrati Kosovo, a 9,9 odsto navodi izvinjenje NATO-a i ratnu odštetu.

Ima i onih koji ne znaju da odgovore na to pitanje, njih je 12,4 odsto, dok 8,5 odsto smatra da je to ulazak Srbije u EU.

Procenat ispitanika koji smatraju da bi Trampova poseta poboljšala odnose Srbije i Amerike je 49 odsto, suprotno smatra 35 odsto, a 16 odsto je neodlučnih.

Polovina ispitanika percipira predsednika Aleksandra Vučića kao političara u Srbiji koji najviše radi na dobrim odnosima sa SAD.

Po ovom pitanju ne zna da se izjasni 29 odsto, Ivicu Dačića navodi 8,7 odsto ispitanih, odgovor „nijedan političar“ se pominje u 5,3 odsto slučajeva, a Anu Brnabić navodi 3,1 odsto ispitanika.

Od ukupnog broja ispitanih, 37 odsto građana Srbije smatra da je SAD neprijatelj Srbije, 26 odsto smatra da je SAD prijatelj Srbije, a 37 odsto ne zna da proceni.

U odnosu na prethodno sprovedeno istraživanje 2019. godine, primetno je oko 13 odsto manje ispitanika koji dele stav da je SAD neprijatelj Srbiji.

Na skali od 1 do 5, odnosi dve države ocenjeni su prosečnom ocenom 2.63 i prosečna ocena beleži blagi trend rasta kroz tri talasa istraživanja.

Više prosečne ocene daju žene, građani stariji od 60 godina, sa osnovnim stepenom obrazovanja, stanovnici vangradskih sredina i regiona Zapadna Srbija i Šumadija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Delimično oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana