Istraga protiv tužioca Salihovića Tanjug

Objavljeno: 12.10.2016. 16:52 Izmenjeno: 20.09.2017. 21:22

Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, nakon što je protiv njega dostavljena prijava Agencije za istrage i zaštite BiH 12. oktobra.

U istrazi će se, kako su javili bosanski mediji, prikupljati dokazi i utvrđivati okolnosti u vezi sa sumnjom u počinjenje krivičnih dela koja su, između ostalog i predmet disciplinskog postupka u VSTS BiH.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog veća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donela je krajem septembra odluku da se glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović privremeno udaljava od obavljanja dužnosti glavnog tužioca i tužioca u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Ovakva odluka usledila je nakon što je disciplinski tužilac u avgustu pokrenuo istragu protiv Salihovića zbog sumnji da je zloupotrijebio položaj.

Goran Salihović ima pravo žalbe na ovu odluku, ali njegova žalba ne odgađa izvršenje odluke o suspenziji.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH Visokom sudskom i tužilačkom veću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je disciplinsku tužbu protiv Salihovića.

UDT je u navedenoj tužbi zatražio izricanje disciplinske mere razrešenja dužnosti tuženog te tražio od Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Kako je ranije rečeno iz VSTV-a, predmet protiv Salihovića registrovan je na osnovu medijskih objava u kojima su izneseni navodi da je glavni tužilac posredstvom drugih osoba zatvorio više istraga protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura -2°C

Pretežno oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana