Istoričar Dejan Ristić: Plaši me nasilje u CG Studio B

Objavljeno: 23.05.2020. 19:07 Izmenjeno: 24.05.2020. 15:10

Milo Đukanović je, kaže Ristić, za tri decenije vladavine iscrpio sve pozitivne mehanizme vladavine  i jedino oružje koje mu je preostalo jeste izazivanje krize.

Foto: Informer

Događaje u Crnoj Gori gledam sa velikom zabrinutošću. Ovo nije politička kriza, na kakve smo navikli na ovim prostorima, već je u pitanju društvena i identitetska kriza,  veštački izazvana, kaže za Studio B istoričar Dejan Ristić. Nama istoričarima ova pojava je poznata. Autoritarni i nedemokratski režimi izazivaju krize u poslednjim etapama vladavine, kako bi produžili boravak na vlasti.

Crnogorci su od vajkada sa posebnim pijetetom isticali da su Srbi, a onda je 2006-te stvorena nezavisna država, bez sadržaja i identiteta. Potisnuto je, ili se potiskuje, sve srpsko – od jezika do crkve. Milo Đukanović nije smislio ništa novo, on je kaže Ristić, nastavljač antisrpskog delovanja njegovih prethodnika – Starčevića, Pavelića, Štedimlije i Drljevića.

Pošto je pokušaj sa nesrećnim Mirašom Dedejićem propao, na delu je poslednja najkritičnija i najopasnija faza u pokušaju zaokruživanja crnogorskog identiteta – zatiranje srpske i osnivanje crnogorske crkve. Otima se imovina SPC, hapsi sveštenstvo. Da su bar malo zavirili u istoriju videli bi da su svi takvi pokušaji propali. Milo Đukanović, kaže Dejan Ristić, ignoriše i reakcije muslimana, rimokatolika i Jevreja, koji su shvatili da je njegova najnovija akcija pokušaj uskraćivanja slobode veroispovesti.

Đukanović zna da posle ovoga što je pokrenuo „nema nazad“. On će ići do kraja, uključujući i primenu nasilja i to me najviše plaši, ocenjuje naš sagovornik. Udario je na najosetljivije emocije, prešao sve granice koje ni jedan ozbiljan političar  ne sme da pređe. Litije su ga priterale uz zid, a Korona  privremeno spasila. Ova situacija može da se reši na dva načina: razgovorom i dogovorom, što je poželjno, ili dodatnim zaoštravanjem situacije, što kaže Dejan Ristić, neminovno vodi u nasilje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 24°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana