Ispunjeni ciljevi Beogradskih investicionih dana Tanjug

Objavljeno: 26.10.2016. 09:11 Izmenjeno: 26.10.2016. 09:11

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević istakao je obraćajući se učesnicima Beogradskih investicionih dana da je cilj ovog foruma posvećivanje pažnje investitorima i prezentovanje celokupnog potencijala koji su pripremili Beograd i Srbija.

Milosavljević je, u ime Organizacionog odbora, ponovo ukazao na ideju skupa i ono što bi trebalo da budu zaključci foruma.

–  Ovaj forum posvećen je investitorima i to tako da dobiju konkretne informacije kako da investiraju u Beograd i Srbiju. Zato smo počeli od makroekonomskog okruženja i političke stabilnosti i zato su na prvom panelu predstavnici Vlade Republike Srbije dali sliku ambijenta, projekcije i institucionalni okvir. To je veoma važno jer svaki investitor mora znati gde i u kakvu zemlju dolazi, kakva je njena regulativa i kakva su joj zakonska rešenja. Predstavnici Vlade Srbije nisu se bavili samo formalnom stranom zakona već i njihovom implementacijom, što je kvalitativna razlika u odnosu na prethodni period. Iz toga su investitori mogli da vide da naša ministarstva nisu separatni posedi, već funkcionišu zajedno, sa sinergijskim efektom. To je pokazatelj investitorima u kakvo makroekonomsko okruženje dolaze i šta ono može da im pruži, od ambijenta, podsticaja, slobodnih ekonomskih zona, međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini, preferencijalnom statusom sa EU, CEFTI, EFTI i drugome, što garantuje plasman proizvoda u ceo svet – istakao je Milosavljević.

On je naglasio da je namera foruma bila i konkretizacija, tj. predstavljanje konkretnih projekata koji se nude investitorima.

–  Prošle godine Srbija nije imala dovoljno projekata, a ovogodišnji forum pokazuje da je samo Grad Beograd predstavio portfolio veći od deset milijardi evra. AP Vojvodina i lokalne samouprave širom Srbije takođe su predstavile svoje konkretne projekte, kako iz razvojne infrastrukture tako i potencijale za grinfild investicije odnosno pravljenje fabrika iz temelja, a nemali broj projekata odnosi se i na industriju visokih tehnologija. Želimo da svojim strateškim odnosom, formiranjem različitih strateških dokumenata, preko industrijskih strategija, usmerimo profilisanje našeg industrijskog razvoja za naredni period – kazao je pomoćnik gradonačelnika.

Govoreći o mogućnostima za razvoj malih i srednjih preduzeća, Milosavljević je rekao da se želelo ukazati na značaj privatne inicijative i preduzetništva radi povećanja zaposlenosti i u Srbiji i Beogradu.

–  Taj panel je pokazao koliko su bitni svi prethodni mehanizmi kako bi se pokrenuo i održao biznis. I tu je jako bitno da veće korporacije budu oslonac malim i srednjim preduzećima kako bi zajedno pravili sistem kooperacija i bili održivi. Takođe, veoma je važno što smo ovim forumom pokazali da ne želimo samo mi da pričamo već i da se čuje glas onih koji privređuju. Zato smo želeli da kroz primere čujemo i pozitivna iskustva, ali i koji su operativni problemi da terenu, jer mi želimo da unapredimo sistem – istakao je Milosavljević.

Posebno naglašavajući vezu Beogradskog univerziteta i privrede, pomoćnik gradonačelnika Beograda upozorio je da taj potencijal nije dovoljno iskorišćen.

– Ekonomija je primenjena nauka i upravo znanja sa Ekonomskog fakulteta treba da budu jedan od motora razvoja, kako na makroekonomskom planu tako i u svakom konkretnom biznisu. Želeli smo da se na forumu čuju konkretne i praktične stvari i da po tome budemo drugačiji u odnosu na slične skupove. Kako smo govorili o makroekonomskim uslovima, tako će se i sutra direktno razgovarati privrednici i stručne institucije kako bi se nivo operativnosti podigao zarad donošenja odluka o investiranju. Cilj je da dobijemo konkretne aranžmane i idemo na konkretizaciju predstavljenih potencijala. Forum nije sam sebi svrha, već početak intrigiranja investitora da nastavimo komunikaciju i realizujemo dogovoreno do sledećeg foruma – istakao je Borko Milosavljević, zahvalivši suorganizatorima skupa – Privrednoj komori Beograda i CEDEF-u, koji imaju važnu ulogu kako u organiziciji skupa tako i u narednom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana