Isplati se zaposliti radnike, država pomaže

Objavljeno: 28.02.2016. 16:24 Izmenjeno: 28.02.2016. 16:24

Vlada Srbije donela je meru po kojoj mala, mikro preduzeća, ukoliko zaposle do dva radnika, država će im na mesečnom nivou refundirati 75 odsto doprinosa, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Te mere za sada će trajati dve godine, izjavio je Vulin. „Postoje mogućnosti da vam se isplati da zaposlite čoveka, država je tu da pomogne“, rekao je Vulin novinarima u Čačku i dodao da je prošle godine važilo, da ako preduzetnik zaposli osobu preko NZS i dobije subvenciju, morao je da garantuje da će je zadržati 24 meseca.

„To je dug vremenski period i mnogi poslodavci su oklevali, jer nisu znali šta će biti ni sa njima za 24 meseca. Sada smo mere za poslodavce smanjili, sada je to na 12 meseci i to već daje rezultate“, naglasio je Vulin.

Dodao je da, takođe, ko preko NSZ zaposli korisnike socijalne novčane pomoći, dobija ne 15.000 već 18.000 dinara dodatka i biće u obavezi da ga zaposli šest meseci, a ne 12 meseci, kao što je bilo do sada.

Vulin je istakao da se dosta vodi računa o teže zapošljivim kategorijama stanovništva, kao što su mladi, zatim oni koji su pred penzijom, a nemaju posla, žene i osobe sa invaliditetom.

„Predviđeno je da se najviše sredstava troši na njihovo zapošljavanje, ove godine na osnovu sporazuma koje je potpisalo Ministarstvo sa NSZ, biće zaposleno 40.918 osoba. Manje od toga ne može, više od toga svakako može i više od 130.000 ljudi će proći kroz aktivne mere zapošljavanja, odnosno obuke, i tako dalje“, dodao je.

„Takođe, mogu da dobiju kredit za samozapošljavanje i mnoge druge pogodnosti koje radimo. Čačak je bio grad preduzetnika, on to može da bude i sada, a mi možemo da pomognemo da kroz aktivne mere zapošljavanja, preduzetnici lakše i jeftinije dođu do nove radne snage“, rekao je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 22°C

Slaba kiša

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana