Irinej će ostati upamćen po očuvanju jedinstva SPC Tanjug

Objavljeno: 21.11.2020. 11:14 Izmenjeno: 21.11.2020. 11:14

Preminuli patrijarh Irinej ostaće upamćen po tome što je uspeo da očuva jedinstvo Crkve u najgorim momentima u poslednja dva veka za SPC zbog raspada države, ali i po odluci koju je doneo Sabora SPC da se KiM nikada ne prizna kao nezavisna teritorija od Srbije, izjavio je verski analitičar Željko Injac.

Dodaje da je u nekoliko navrata došlo do situacije da dođe do raspada i Crkve, ali da je zalaganjem patrijarha Irineja to sprečeno, kako ističe Sabor je pre par godina, pod rukovodstvom patrijarha Irineja, doneo odluku u ime cele Crkve da se nikada Kosovo i Metohija neće priznati kao nezavisna teritorija od Srbije i dodaje da je to odlučeno kako zbog svetinja koje se nalaze u južnoj pokrajini, tako i zbog toga što je to duhovna kolevka srpskog naroda i SPC.

„U odnosu na prethodnog patrijarha Pavla koji je u narodu ostao upamćen kao harizmatik i svetitelj, te dve uloge patrijarh Irineja ostaće upamćene kaže on, bez obzira na to što je u pojedinim medijima mnogo više napadan od patrijarha Pavla“, kaže Injac.

Prema njegovim rečima, sa ove vremenske distance malo ko se seća da su i u vreme patrijarha Pavla postojali medijski natpisi koji su bili protiv nejga.Navodi da se toga danas malo ko seća i da zato većina misli da patrijarh Pavle nije imao protivnika.“To nikada u istoriji nije bilo, čak ni kod svetih ljudi“, kaže Injac.

Ma koliko patrijarh Irinej i vladika Amfilohije bili velike i uticajne ličnosti SPC i koliko će se osetiti njihov nedostatak u rukovođenju, Crkva će nastaviti da funkcioniše potpuno normalno i bez njih, navodi on.

„Pravoslavna crkva je episkopalna i Sabor je glavna institucija, a patrijarh je počasna titula i zato se za njega i kaže da je prvi među jednakima“, kaže Injac.

Dodaje da i patrijarh ima određene ingerencije, ali nema apsolutnu vlast kao papa u katoličkoj crkvi tako da i kada umre patrijarh ili mitropolit pravoslavna crkva ostaje celovita jer je glavno telo koje donosi odluke Sabor, a ne pojedinac.

Kada je reč o odnosu prema patrijarhu Irineju u regionu, Injac kaže da je taj odnos isti i kao prema srpskom narodu u tim zemljama.

„To je nasleđe komunističke mantre o velikosrpskom hegemonizmu koje više nema ni osnova, ni logike, ali to je ono što je trenutno. Sve što ima predznak srpski u regionu je prosto neprihvatljivo, ali to zavisi dosta i od same ličnosti koja vodi te institucije“, kazao je.

Dodaje da je tako bilo i u vreme patrijarha Pavla, kao i da će se sa sličnim problemima susretati i svaki naredni patrijarh SPC.

„Važno je naglasiti da je SPC srpska institucija i zato je neprihvatljiva, kao i Srbija i njen predsednik. Videli smo da je predsednik Vučić uspeo da napravi poprilično dobre odnose, pa je i patrijarh Irinej bio prihvaćen u Crnoj Gori, iako mu je prethodno maltene zabranjivano da dođe, pogotovu dok su održavane litije“, ipodseća Injac.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 31°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana