Irak: Demonstranti upali u Zelenu zonu, opljačkan parlament Tanjug

Objavljeno: 30.04.2016. 16:11 Izmenjeno: 30.04.2016. 16:11

Nekoliko hiljada demonstranata upalo je danas u dobro utvrđenu „Zelenu zonu“ u Bagdadu, u kojoj se nalaze najvažnije vladine institucije i strane ambasade, a nekoliko njih opljačkalo je zgradu parlamenta nakon što poslanici nisu izglasali novi kabinet ministara, prenosi AFP.

Novinar francuske agencije navodi da je hiljade „besnih“ demonstranata ušlo u zabranjenu zonu, od kojih je nekoliko počelo da pljačka zgradu parlamenta.

Prema rečima dvoje Rojtersovih svedoka, više stotina pristalica šiitskog muslimanskog sveštenika Muktada al Sadra upalo je u „Zelenu zonu“, a pojedini su ušli i u zgradu parlamenta.

Demonstranti, koji su se okupili ispred dobro utvrđene zone, prešli su most iznad reke Tigar uzvikujući „Bežite kukavice“ misleći na, navodi jedan od svedoka, poslanike koji su napuštali zgradu parlamenta.

Jedan stražar na kontrolnom punktu rekao je da demonstranti nisu pretresani pre ulaska, a na jednom televizijskog snimku vidi se kako oni mašu iračkim zastavama uzvikujući „Mirno, mirno“ dok su pojedini  stajali na betonskim zidovima koji ograđuju Zelenu zonu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana