IPI: Istrage ubistava novinara manjkave Tanjug

Objavljeno: 02.11.2018. 10:25 Izmenjeno: 04.11.2018. 12:12

Vlade širom sveta ne istražuju dovoljno o ubistvima novinara, a Meksiko i Indija prednjače u broju novijih slučajeva o kojima istraga još nije ni pokrenuta, saopštio je Međunarodni institut za medije (IPI) sa sedištem u Beču povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Program „Death Watch“ ovog instituta, koji prati smrtne slučajeve novinara i medijskih poslenika povezane s poslom kojim se bave, utvrdio je da je čak 100 novinara izgubilo život širom sveta od septembra 2017, pri čemu je njihova smrt povezana s njihovim radom.

Od 100 ubijenih novinara, najmanje 32 ubijeno je u znak osvete zbog njihovog rada, neretko kao odgovor na izveštaje u kojima su obelodanili korupciju ili aktivnosti kriminalnih grupa, navodi se u saopštenju.

Na listi koju je sastavio „Death Watch“ nalazi se još 41 novinar za koje se sumnja da su ubijeni u vezi s njihovim radom, ali za čija ubistva ne postoji dovoljno dokaza jer istraga uopšte nije pokrenuta ili je, pak, površna.

Trinaest novinara je, navodi se, izgubilo život dok su izveštavali o oružanom sukobu, većinom u Avganistanu.

Analiza podataka sakupljenih od septembra 2017. pokazuje da su u mnogim slučajevima namernih ubistava novinara istrage spore i da počinioci nisu privedeni pravdi.

Meksiko i Indija su, ispostavilo se na osnovu rezultata istraživanja, zemlje u kojima istrage o ubistvima novinara naročito kasne. U Meksiku je ubijeno 14 novinara, a u Indiji 12 u proteklih godinu dana.

Do sada je do hapšenja došlo samo u dva slučaja u Meksiku i u šest slučajeva u Indiji, a većina hapšenja je kontroverzna, pri čemu medijski navodi bacaju senku sumnje na pouzdanost nekih od hapšenja.

„Nekažnjivost ubistava ovih novinara i sporost istraga pokreću pitanje da li se smrt novinara istražuju temeljno i hitno, kako bi i trebalo da se istražuju da bi se zaštitila sloboda medija“, rekao je Ravi R. Prasad iz Instituta sa sedištem u Beču.

IPI podseća na slučaj ubijenog novinara Jana Kucijaka i njegove devojke u Slovačkoj 22. februara ove godine, uz zaključak da je „mozak operacije“ i dalje nepoznat, iako su slovačke vlasti optužile četiri osobe u vezi s tim ubistvima.

Podseća se i na slučaj ubijene malteške novinarke Dafne Karuane Galicije, u oktobru 2017, uz ocenu da nema vidljivog napretka u istrazi s tim u vezi otkako su prošle godine uhapšena trojica osumnjičenih napadača.

Nakon posete Malti prošlog meseca, predstavnici IPI-ja i drugih međunarodnih grupa za slobodu medija zaključile su da je ta istraga puna propusta.

IPI navodi da dalju istragu čekaju i slučajevi ubistava novinara u Brazilu, Gvatemali, Avganistanu, Salvadoru, Pakistanu i na Filipinima.

„Izvršni odbor IPI-ja okupiće se u Bratislavi, u Slovačkoj, kako bi obeležio 2. novembar, Međunarodni dan borbe za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima. Odbor će pozvati na pravdu u slučaju ubistva Jana Kucijaka i drugih ubijenih novinara“, zaključuje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana