Inženjerija VS od Kine dobila 40 najmodernijih sredstava Tanjug

Objavljeno: 12.08.2020. 17:05 Izmenjeno: 12.08.2020. 17:05

Inženjerija Vojske Srbije obnovljena je po najvišim standardima, a pripadnici te jedinice u potpunosti su spremni da se u kratkom roku angažuju na bilo kojem zadatku kao i kada je potrebna pomoć građanima Srbije, saopstilo je Ministarstvo odbrane.

„Zahvaljujući velikim ulaganjima Ministarstva i donaciji Kine, inženjerijske jedinice opremljene su savremenim sredstvima, pre svega inžinjerijskim mašinama, kamionima, sistemima za mehanizovani rad u oblasti zaprečavanja i savlađivanja prepreka, koje omogućavaju efikasije i bezbednije izvršavanje zadataka u okviru sve tri misije vojske“, navodi Ministarstvo.

Među 40 dobijenih sredstava iz Kine, koja su unapredila opreativne sposobnosti Kopnene vojske nalaze se i samohodne inženjerijske mašine – motorni grejderi, dozeri guseničari i točkaši, valjci, transportna sredstava – vučni vozovi, samoistovarivači, auto-cisterne za vodu, auto-cisterna za gorivo, sredstva integralnog transporta viljuškari i specijalna vozila – sanitetska i vatrogasna.

Sva ta sredstva uveliko su, kako navodi Ministarstvo našla primenu u otklanjanja posledica tehničkih i elementarnih nepogoda i pomoći ugroženom stanovništvu naše zemlje.

Izvršenje zadataka u sve tri misije Vojske Srbije, bilo u miru ili ratu, ne može se zamisliti bez učešća inženjerije.

Nakon vremenskih nepogoda koje su krajem juna zadesile gotovo celu Srbiju i nanele velike štete, VS pomagala je ugroženom stanovništvu u Arilju, Blacu, Prokuplju, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Malom Zvorniku.

Zahvaljujući radu inženjerijskih jedinica i novim inženjerskim mašinama nabavljenim poslednjih godina, pripadnici VS su ove godine, u okviru Vojnog kompleksa Međa, dobili uređenu stazu za tenkovski biatlon, osmišljenu i prilagođenu modelu poligona prema nacrtu dobijenom iz Rusije, tako da se tenkovske posade mogu u što realnijim uslovima pripremati za takmičenja u tenkovskom biatlonu.

Osim staze na poligonu „Međa“ izgrađen je i zaštitni bedem ka selu Međa, zahvaljujući kojem su se na poligonu stekli uslovi za izvođenje gađanja umetnutim cevima artiljerijskih, oklopnih i mehanizovanih jedinica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 18°C
Min: 11°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana