Intervju o Putinovom povlačenju obrisan iz nacionalnog lista Tanjug

Objavljeno: 13.11.2016. 17:27 Izmenjeno: 13.11.2016. 17:38

Intervju sa istaknutim ruskim političkim analitičarem koji predviđa da će predsednik Vladimir Putin sazvati prevremene predsedničke izbore i povući se iz Kremlja 2017. iznenada je uklonjen sa sajta jednog od natiražnijih ruskih listova „Moskovski Komsomolec“, prenosi „Moskou tajms“.

Analitičar Valerij Solovej u tom intervjuu, koji je i dalje dostupan u raznim arhivima na internetu, navodi da Putin u poslednje vreme ima „izvesne probleme“ zbog kojih će morati da vlast preda nasledniku.

Solovej, profesor moskovskog državnog Instituta za međunarodne odnose, koji je poznat po tome što je dobro informisan o unutrašnjoj kremaljskoj politici, tvrdi da bi Kremlj mogao da sazove vanredne predsedničke izbore u proleće 2017. – godinu dana ranije nego što je predviđeno.

Putin se, kako Solovej kaže, neće kandidovati za novi mandat, a suočava se sa izvesnim „problemima“ zbog kojih će, kako navodi, morati da odsustvuje iz javnosti nekoliko meseci zaredom.

Analitičar objašnjava da je ruski predsednik razočaran svojim sadašnjim kadrovima i sumnja u njihovu sposobnost da vode Rusiju na svetskoj sceni i razvijaju odnose svoje zemlje sa Zapadom.

Prema rečima ruskog analitičara, Putinova administracija će svoje planove za budućnost razjasniti u decembru.

Solovej veruje da je Dmitrij Medvedev, sadašnji premijer, viđen za povratak u Kremlj, ali se „tvrda struja“ navodno opire tom potezu.

Drugi potencijalni naslednik bi, kaže, mogao biti Sergej Ivanov, kao i 2008, čovek koji i dalje ima veliki politički uticaj iako je nedavno izbačen iz Putinove administracije.

Intervju sa Solovejem iščezao je sa sajta gotovo čim je objavljen, a glavni urednik i vlasnik lista „Moskovski Komsomolec“ Pavel Gusov rekao je da je intervju uklonjen nakon što je u tekstu otkriveno nekoliko činjeničnih grešaka.

Biće potrebno nekoliko dana da se unesu neophodne korekcije, rekao je Gusov, prenosi „Moskou tajms“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana