UNICEF: 5 aspiratora i sistemi za  torakalnu drenažu za Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodina   Studio B

Objavljeno: 06.09.2021. 15:34 Izmenjeno: 06.09.2021. 15:42

Pomoć je obezbeđena zahvaljujući donacijama kompanije Schneider Electric, kao i drugih malih i srednjih preduzeća koja su se odazvala apelu UNICEF-a da doniraju sredstva za modernizaciju neonatalne službe u Srbiji

Nabavka četiri sistema za torokalnu drenažu i jedan vodeni stub koji su obezbeđeni donacijom Schneider Electric Razvojnog centra,  neophodni su za sprečavanje težih respiratornih problema i olakšavanja kod disanja. Neonatalni aspirator je medicinski uređaj koji se koristi radi sprečavanja neonatalne asfiksije – stanja teškog nedostatka kiseonika nastalog kao posledica otežanog disanja. Ovaj aparat čisti gornje disajne puteve beba i pomaže im da lakše dišu. Aspiratori se primenjuju na odeljenjima intenzivne nege, anestezije i opšte nege, prilikom zbrinjavanja novorođenčadi, dece, ali i odraslih pacijenata.

„Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine je ove godine dobio izuzetno važnu opremu od UNICEF-a, na čemu smo neizmerno zahvalni. Pored pet aspiratora, mi smo na samom početku godine dobili jedan inkubator i naknadno, još pet infuzionih pumpi. U prethodnim godinama dobili smo neonatalni respirator i važnu podršku u organizaciji edukacije profesionalaca koja je usmerena na očuvanje porodično orijentisane razvojne nege prevremeno rođenih beba. UNICEF je naš dugogodišnji partner koji prepoznaje naše potrebe i zajedno sa nama radi na podizanju kapaciteta Instituta, što uključuje i negu novorođenčadi u Institutu koja su u svakodnevnom kontaktu sa mamom, jer je ovaj kontakt od suštinskog značaja da bi prevremeno rođene bebe napredovale. Oprema je preduslov da prevremeno rođene bebe dobiju šansu za život, a stručna podrška nam daje mogućnosti da razvojnu negu podignemo na najviši nivo. Velika zahvalnost ide UNICEF-u i njihovim partnerima“, izjavila je direktorka Instituta, doc. dr Jelena Antić.

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Prevremeno rođenje je odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi u Srbiji.

UNICEF je kampanju Tako mali da bi u srce stali pokrenuo krajem prošle godine kako bi se dodatno opremile neonatalne jedinice u Srbiji, što će  doprineti i smanjenju smrtnosti prevremeno rođenih beba u zemlji.

„Zahvaljujem se kompaniji Schneider Electric i svim malim i srednjim preduzećima, porodičnim kompanijama i humanim pojedincima koji su nam se pridružili u kampanji i omogućili da nabavimo i isporučimo vrednu opremu. Zahvaljujući njihovoj solidarnosti UNICEF je obezbedio savremenu, preko potrebnu opremu i podršku lekarima, zdravstvenim radnicima i stručnom osoblju u našoj zemlji da primene najsavremenije prakse u neonatalnim jedinicama. Zajedničkim snagama nastojimo da pružimo podršku najosetljivijim bebama da prežive i dosegnu svoje optimalne potencijale, čime utičemo na dodatno smanjenje smrtnosti prevremeno rođenih beba i stvaranje što boljih uslova za stimulaciju njihovog razvoja, što je cilj na kome, uz podršku Ministarstva zdravlja, radimo od 2017. godine“, izjavila je Ivana Mišić, konsultantkinja UNICEF-a u Srbiji.

Zahvaljujući odzivu više od 5100 humanih pojedinca i 245 mala i srednja preduzeća, UNICEF je u periodu od novembra 2020. do avgusta ove godine, prikupio sredstva od kojih je obezbeđeno osam inkubatora, od kojih su četiri dostavljena Nišu, tri Kragujevcu i jedan Novom Sadu, dva aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi koja su poklonjena Nišu i Beogradu, a Kragujevac je dobio i dva reanimaciona stola. U avgustu je UKC Niš isporučena elektronska vaga, a po dve fotelje „koža na kožu“, dobili su Institut za neonatalogiju u Beogradu i Institut za majku i dete Srbije.

UNICEF je od 2017. godine uložio ukupno 53.830.463,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji. Nastavlja se nabavka neophodne opreme i pružanje  podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu da dosegnu evropske standarde, što uključuje i sprovođenje principa porodično orjentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.

UNICEF poziva građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama nastave da pružaju pomoć, kako bismo pokazali svu snagu zajedništva i pomogli da najosetljivije bebe dobiju najbolje uslove za početak života.

UNICEF promoviše prava i dobrobit svakog deteta, kroz sve aktivnosti koje radimo. Zajedno sa partnerima, radimo u 190 zemalja i teritorija da bi se obećanja prevela u praktičnu akciju, sa posebnim naglaskom na dosezanje najranjivije i isključene dece, a za dobrobit sve dece, bilo gde da žive.

Za više informacija o UNICEF-u posetite: www.unicef.org/serbia

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina

Trenutna temperatura 21°C

Grmljavina

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana