Institut „Dedinje“ počeo da dežura jednom nedeljno

Objavljeno: 29.09.2016. 12:00 Izmenjeno: 29.09.2016. 14:54

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ počeo je da dežura jednom nedeljno i zbrinjava pacijente sa akutnim infarktom miokrada, kako bi se rasteretio Klinički centar Srbije, koji je do sada trpeo ogroman pritisak.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je cilj da u narednom periodu Institut dežura dva puta nedeljno, zbog ograničenih kapaciteta u ostalim ustanovama i značaja da se takvi pacijenti zbrinu u što kraćem vremenskom periodu.

„Ukoliko se odreaguje na vreme šanse za prživljavanje su veće, ali i mogućnost da se čovek vrati svom redovnom poslu. Najvaznije je da se pacijenti jave na vreme, da se dijagnostikuje infarkt i da se uradi intervencija na vreme“, rekao je Lončar.

Ministar ju podsetio da je infarkt miokarda jedan od najčešćih problema kod kardiovaskularnih bolesti i da dnevno 47 ljudi u Srbiji doživi infarkt, od kojih ga 15 ne prživi.

„Ovo je veliki dan za zdravstvo Srbije. Naš sledeći zadatak je da vaskularna hirurgija počne da dežura“, rekao je Lončar.

Direktor „Dedinja“ Predrag Milojević podsetio je da se u toj ustanovi godišnje obavi oko 5.000 procedura, interventnih ili dijagnoštičkih, na srcu.

Kako kaže, u toj ustanovi godišnje je zbrivanjano 50 pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, te da će sa dežurstvom taj broj biti povećan.

„Planirali smo da taj broj povećamo na 250 do 300 godišnje i na taj način rasteretimo druge centre i skratimo vreme koje je neophodno da se pacijent zbrine“, rekao je Milojević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana