Instant placanje usluga MUP-a na portalu eUprave „Plati“ tanjug

Objavljeno: 15.06.2022. 10:41 Izmenjeno: 15.06.2022. 10:41

Instant plaćanjem skeniranjem NBS IPS QR koda smanjuju se i potrebe za reklamacijama o izvršenim plaćanjima i izbegava potencijalno dupliranje uplata, navodi se na sajtu NBS.

Instant plaćanje usluga za izdavanje ličnih dokumenata i drugih usluga MUP-a može se obaviti na portalu eUprave „Plati“ skeniranjem NBS IPS QR koda, objavila je Narodna banka Srbije.

Usled nastupajuće letnje sezone i povećanja broja zahteva za izdavanje ličnih dokumenata u ovom periodu godine, radi bržeg i efikasnijeg podnošenja zahteva na šalterima MUP-a, građani na portalu eUprave „Plati“ (http://plati.euprava.gov.rs/), putem Sistema za kreiranje jedinstvenih uplatnica, imaju mogućnost instant plaćanja usluga skeniranjem NBS IPS QR koda koji se prikazuje na preuzetoj uplatnici.

Instant plaćanjem taksa i naknada skeniranjem NBS IPS QR koda omogućava se da novac za svega nekoliko sekundi bude na računu primaoca plaćanja i odmah vidljiv kao uplata u sistemu MUP-a.

Da bi građani izvršili instant plaćanje taksa i naknada za usluge koje pruža MUP skeniranjem NBS IPS QR koda, treba na portalu „Plati“ da kreiraju jedinstvenu uplatnicu upisujući podatke koji se od njih traže, preuzmu uplatnicu odabirom opcije „Preuzmi uplatnicu“, nakon čega se na ekranu računara pojavljuje izgled uplatnice s prikazanim NBS IPS QR kodom.

Takođe, koristeći aplikaciju mobilnog bankarstva svoje banke, treba da izaberu funkciju „IPS skeniraj“ i skeniraju prikazan NBS IPS QR kod, nakon čega se otvara popunjen nalog za prenos s podacima iz tog koda i jednostavno izvrše plaćanje.

Ako u aplikaciji postoji opcija „hitno“, da bi se nalog izvršio kao instant plaćanje, potrebno je odabrati tu opciju pre izvršenja plaćanja, a ako ne postoji, to znači da se svi nalozi za prenos izvršavaju kao instant plaćanja.

Plaćanje skeniranjem NBS IPS QR koda je sigurno, brzo i jednostavno i ne zahteva od korisnika da ostavlja lične podatke o svom instrumentu plaćanja na portalu „Plati“, niti podnošenje papirnih potvrda od banaka o izvršenom plaćanju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana