Inspekcijskom kontrolom rešen problem izlivanja nedozvoljenih materija u Čukarički rukavac Beoinfo

Objavljeno: 26.05.2021. 13:03 Izmenjeno: 26.05.2021. 13:03

Nakon nekoliko inspekcijskih kontrola i zatvaranja nekih objekata rešen je problem izlivanja nedozvoljenih materija u Čukarički rukavac, rekao je  zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je istakao da je očigledno da je jedno od dvanaest evidentiranih postrojenja kršilo zakon i ugrožavalo životnu sredinu ispuštanjem nedozvoljenih materija u kišni kolektor, i to uglavnom tokom noći.

– Kada smo radili uzorkovanje nalazili smo nedozvoljene materije. Topčiderska reka je, nažalost, pretvorena u otvoreni fekalni kolektor i ona nije jedina. Taj problem rešava se izgradnjom kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda. U ovom slučaju, međutim, problem nije bio u fekalijama već u materijama industrijskog porekla. Moja poruka onima koji su to radili jeste da će svi za koje budemo imali dokaze biti kažnjeni – istakao je Vesić.

Najavio je i vikend patrole, što je dogovorio sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, jer je primećeno da je kvalitet vode lošiji tokom vikenda, što ukazuje na to da pojedine fabrike koje se nalaze uz Savu ispuštaju otrovne materije, računajući na to da tada nema inspekcijske kontrole.

– Nije mi jasno kakav mozak morate da imate da trujete ljude i, kada već imate fabriku vrednu pet-šest ili čak dvadeset miliona evra, da vam je problem da potrošite nekoliko stotina hiljada za preradu materija. Vreme je da neko odgovara i završi u zatvoru za to. Nekom je motiv savest, a nekom kazna – naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio da je plan da sva industrijska postrojenja uz Topčiderku budu sklonjena jer im, kako je ocenio, nije mesto u gradu. Jedino Zavod za izradu novčanica i kovanog novca ima apsolutno sve prečistače po najvišim standardima Evropske unije, naveo je Vesić, i podsetio da je plan Grada da se „Stara šećerana” pretvori u prostor namenjen kulturi, IT industriji i zabavi.

– Završen je Plan generalne regulacije Topčiderke sa svim pritokama, tako da je trajno rešenje za Čukarički rukavac upravo uređenje ove reke. Sprečiće se plavljenje i biće postavljene zaštitne pregrade kako se više ne bi koristila za fekalnu kanalizaciju. Kada se zbog buduće nove marine bude čistio Čukarički rukavac, rešiće se i problem taloženja materija jer je pilon Mosta na Adi dodatno usporio izlazak vode. Problemi će se rešavati jedan po jedan – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio na izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom selu, ali i drugih postrojenja ovog tipa, napominjući da jeste velik problem što trećina grada nema kanalizaciju, ali da je još gore to što imamo oko sto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav. Završetkom postrojenja u Velikom selu, pojasnio je Vesić,  ukinuće se osamdeset odsto svih izliva kanalizacije u reku. Nakon toga preostaju još četiri fabrike – u Ostružnici i Obrenovcu, koje se rade iz kineskog aranžmana, u Batajnici, za koju je završen projekat i koja će se raditi iz sredstava Evropske unije, posle čega preostaje još jedna u Grockoj.

Vesić je podsetio i na ulaganja u kanalizaciju u mnogim delovima grada, te da je iz kineskog aranžmana 450 miliona evra namenjeno upravo Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Delimično oblačno

Petak
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana