Insistiraćemo da Kfor ostane, jer bi Dečani bili sravnjeni Tanjug

Objavljeno: 16.06.2021. 12:45 Izmenjeno: 16.06.2021. 12:45

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da će Beograd insistirati da Kfor ostane na KiM i nastavi da čuva Visoke Dečane, jer bi taj manastir bio sravnjen sa zemljom ukoliko ga bude čuvala kosovska policija.

„Sada bi da prekinu s obezbeđivanjem Visokih Dečana od strane Kfora, pa bi valjda kosovska policija trebalo to da čuva? Onog trenutka kada Kfor ode, i ne daj Bože da ode, a mi ćemo na sve načine insistirati da ostane, jer mora da ostane – pa Visoki Dečani bi bili sravnjeni sa zemljom“, upozorio je Petković gostujući na Televiziji Tanjug.

On je naglasio da je manastir Visoki Dečani srpsko kulturno dobro, ali i biser svetske kulture baštine.

Ističe da je nastavak dijaloga i razgovor jedini način da se reše viševekovni nesporazumi, ali ne tako što će sve da uslovljava Agim Kurti, koji misli da sve treba da počne od njega.

Rešnje je da pregovaramo bez uslovanjavanja, poručio je Petković.

Kaže da je cilj jučerašnje sastanka u Briselu bio da se nastavi dijalog, ali da je Kurtijevo incidentno ponašanje u Briselu bilo ravno „čudu neviđenom“, kao i provokacija i za EU, jer je sabotirao dijalog.

„Tražio je da priznamo tzv. Kosovo, ponovo pretio nekakvim tužbama za genocid, pa mu je predsednik Vučić još jednom rekao – pošto toliko pretiš, ajde jednom to i uradi, pa da vidimo da li ćeš to moći da izvedeše, i mnoge druge stvari. To ponašanje Kurtija je vrlo zabrinjavajuće, što su mogli da vide i predstavnici EU koji su predvodili taj dijalog. To se sve dešavlalo ispred Borela i Lajčaka“, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petković prenosi da je Vučić zamolio Kurtija da ništa ne čini u pravcu narušavanja bezbednosti Srba na prostoru KiM, kao i da se Kurti tada pravio da nije čuo.

Zbog Kurtrijevog ponašanja predstavnici EU su više puta morali da intervenišu, dodao je Petković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Subota
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana