Informacija o zabrani puta u Jasenovac prvo u hrvatskim medijima tanjug

Objavljeno: 18.07.2022. 18:58 Izmenjeno: 25.07.2022. 12:13

Navodi da je isti naslov u vezi haosa bio u svim medijima, kao i da u Hrvatskoj i BiH pričaju o izveštavanju medija u Srbiji koji im se sviđaju, i u najgorem svetlu govore o njemu, Srbiji i neistinama koje se nisu dešavale.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se informacija o tome da mu je zabranjen odlazak u Jasenovac prvo pojavila u hrvatskim medijima juče ujutru, dok iz Srbije nije bilo reakcije jer je naša zemlja želela da protestnu notu hrvatskom ambasadoru uputi u tišini.

To se dogodilo, kaže, zato što su oni mislili da ćemo mi izaći u javnost, iako smo mi želeli da notu predamo u tišini, već je bio zakazan sastanak za 10.00 na kojem će nota biti predata i zato su krenuli u napad sa sumanutim argumentima.

Navodi i da se u srpskim medijima, koji su prethodnih dana govorili da pravi cirkus i predstavu i to ponekad zbog Kosova, nekada Ukrajine, pada ukrajinskog aviona, nije pojavila informacija o zabrani Hrvatske da ode u Jasenovac.

„Ali, podrazumeva se da sam ja kriv“, primetio je ironično predsednik i pokazo naslove u hrvatskim medijima koji su o tom događaju izveštavali na način da je time hteo da izazove haos.

„Zamislite taj haos, možda zato što bi moja traka bila u bojama zastave Srbije u skladu sa stradalnim narodom u Jasenovcu, ali da to nazivate haosom i provokacijom bilo je preterano i iznenadio sam se“, kaže predsednik.

Navodi da je isti naslov u vezi haosa bio u svim medijima, kao i da u Hrvatskoj i BiH pričaju o izveštavanju medija u Srbiji koji im se sviđaju, i u najgorem svetlu govore o njemu, Srbiji i neistinama koje se nisu dešavale.

Dodaje i da to u Srbiji nije slučaj, odnosno da ima medija koji su izveštavali na drugačiji način.

„Rekli su da sam želeo da banem i da dođem u tajnu posetu, pretio doći i izazvati kaos, zatim da je propao tajni plan posjeta, Radman mi objašnjava da nije isto odlazak u Jasenovac i na more a ja nikada nisam želeo da idem na more“, kazao je predsednik.

Ističe i da su pisali o ukrajinskom avionu koji je prevozio oružje u Bangladeš, o tome kako se „bliži Oluja, a Aco počinje provocirati“, kao i o novom Vučićevom lažnom prepadu na Jasenovac.

„Mislio sam da mogu da promene dve reči u tekstu koji im pošlaju, ali sve je isto, a prepisuju i mediji u Srbiji, nema razlike“, kaže Vučić.

Biće velikih promena u obrazovanju,da se ne zaborave žrtve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je velike sistemske i sistematske promene u našem obrazovanju, kako bi sačuvali sećanje na srpske žrtve.

„Sada smo shvatili da je za nas Jasenovac zabranjeno mesto i zato ćemo raditi da u glavama srpske dece to ne bude zabranjeno mesto.

Da bi išli u budućnost morate da znate šta se dogodilo u prošlosti“, rekao je Vučić na konferenciji za štampu.

Kazao je da će biti sprovedene velike sistematske i sistemske promene u obrazovnom sistemu Srbije, da će se uložiti novac u virtuelne projekcije, predstave, filmove, knjige i obnovu važnih knjiga, koje će biti prevođene na druge jezike sveta da bi ljudi mogli da znaju šta se dogodilo.

„Kao što nemamo pravo da nipodaštavamo i ne govorimo sa najvišim pijetetom o žrtvama drugih naroda, poput Bošnjaka, ne smemo da dozvolimo da naše žrtve bacaju pod noge“, poručio je on.

Rekao je da, kada god planira negde da ide, i privatno, iako nema obavezu, na primer kada god je išao na teritoriju BiH, gde je u 65 odsto slučajeva bio u RS, uvek je obavestio sve o njegovom dolasku.

„Okrenuo bih uvek Bakira i Komšića. Nemam obavezu da to radim, ali to sam uvek radio“; podvukao je on.

„Tako je, dodaje, bilo i sada – pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vreme za odlazak u Jasenovac. I nikada neće doći vreme“, konstatovao je on.

Vučić je preneo da kada ga pitaju hrvatski novinari kada će se završiti posao o nestalim osobama, i kada on njima kaže da će srpske vlasti dati sve od sebe jer to porodice zaslužuju da znaju, oni su šokirani, jer nemaju saznanja da je više nestalih Srba nego Hrvata.

„Tada shvatim da oni ne znaju da ima više nestalih Srba. Njima nikada nije niko rekao i da Mile Budak zločinac. I zato u današnjoj Hrvatskoj imaju desetine ulica Mile Budaka, ministra prosvete nekadašnje NDH“, ukazao je Vučić.

On je rekao da je njemu savest potpuno čista, te da zna zašto je kriv mnogima u Srbiji – zato što je, kaže, Beograd i dalje kosmopolitski grad, ali i što više nije antisrpski grad, i što se ne stidi činjenice da je srpski grad.

“Zato vam je smetao spomenik Stefanu Nemanji, Obala jasenovačkih žrtava… 77 godina se nismo setili Jasenovca, sve nase beogradske vlasti, jer su uvek njima upravljali iz Zagreba, upravljala je ta ideologija – da se nekomene zamerimo”, primetio je Vučić.

Dodao je da je bila sramota da nemamo Obalu jasenovačkih žrtava.

“Izvinjavam se što sam to promenio i nastaviću u ovih pet godina da i dalje budete ljuti na mene, a da Beorgad ostane kosmopolitski i srpski grad”, rekao je Vučić.

Plenkoviću prvi put uputio zahtev za posetu 2.septembra 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću prvi put zatražio zvanično da poseti Jasenovac 2. septembra 2021. godine, ističući da je to bilo mesec dana nakon obeležavanja godišnjice „Oluje“.

Vučić je tokom obraćanja javnosti to kazao odgovarajući na tvrdnje hrvatskih medija da je jučerašnjim pokušajem da poseti Jasenovac želeo da provocira jer se približava 4. avgust, kada se i obeležava godišnjica Oluje, kako kaže, njihovo slavlje, a naše tugovanje.

„Prvi put kontaktiramo kabinet premijera Plenkovića sa obaveštenjem u kom nastupaju savetnici i zamenik šefa kabineta Suzana Vasiljević i Dejana Mišetić sa našom molbom da 10. septembra posetimo Jasenovac“, preneo je Vučić.

Kaže da je dobio 4. septembra povratnu poruku iz kabineta Plenkovića u kojoj je pisalo da mole da se pomeri poseta zbog „unutarnje političke situacije“.

„Molba je uslišena, nismo ni izašli u javnost, smatramo da se sa partnerima na takav način razgovara. Nama je Hrvatska veoma važna“, ističe predsednik.

Dodao je da je 1. marta 2022. godine ponovljen je zahtev za posetu Jasenovcu, i da je nakon dva dana stigao odgovor “ poseta nije dobro došla u ovom trenutku“

„Ni tada nismo izašli u javnost“, rekao je on i dodao da je treći put sam obavestio potpredsednika hrvatske vlade Milorada Pupovca da će otići u Jasenovac i da mu je rekao da ako misli da ima potrebe da obavesti Plenkovićev kabinet da to učini i on je je to učinio.

„Rekao sam mu: “Kako god hoćes“. On bio fer u svojoj objavi i rekao da zna tačno o čemu govorimo i da zna da smo pokušavali da to obelodanimo.

„To očigledno nije o bila nikakva tajna za njih, kao što nije bilo u septembru, kao što nije bilo ni u martu. I kao što u septembru i martu nije bilo nikakve godišnjice Oluje niti je bilo čega drugog“, objasnio je Vučić.

On je rekao da su „Oluju oni nekako podsvesno povezali sa Jasenovcem“.

„Da ne ulazim u njihovu podsvest, ja nisam nikada, ali oni jesu. Čini mi se više govori o njima. Mi ćemo poći i doći u Jasenovac i bićemo korektni, poći će možda jedna kamera sa nama zato što ćemo da objavimo događaj kada se završi da bismo izbeglli svaku provokaciju i samo ćemo obavestiti javnost da smo to uradili“, rekao je Vučić.

Ocenio je i da je sramota da 81 godinu od kada je osnovan jedan od najstrašnijih nacističkih logora smrti u Evropi, nijedan predsednik Srbije nije bio u Jasenovcu.

On je rekao da je bio u dva navrata, ali ne kao predsednik.

„Rekao sam da želim da odem za vreme mandata da pokažem poštovanje prema žrtvama i pokažem da nećemo zaborvaiti srpske žrtve i jevrejske i romske i svih drugih koji su tu na monstrouzan način ubijani“, rekao je Vučić

On je istakao da Boris Tadić u vreme kada je bio predsednik nije bio u Jasenovcu, već u Donjoj GRadini,.

Obožavam Jadransko more,ali mi je Jasenovac važniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da obožava Jadransko more, ali da mu je Jasenovac važniji od svakog mora.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da li inače ne voli more ili samo „hrvatsko more“, istakao da se to more zove Jadransko i da je tako učio iz geografije.

„Obožavam to more, to je fascinantno, fantastično more, ali ne ljutite se što mi je Jasenovac važniji od svakog mora, od Jadranskog, ali i svakog drugog. Vama je namera bila da kažete da je Vučić šovinsta i mrzi hrvatsko more. Ja obožavam Jadransko more i u Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, ali mnogo više od tog mog obožavanja mi je stalo do Jasenovca i do srpskih žrtava“, kazao je Vučić.

Bez kontakta sa zvaničnicima Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se, nakon što mu nije dozvoljena poseta Jasenovcu, nije čuo ni sa kim od hrvatskih zvaničnika, a ne zna, kaže, ni o čemu bi sa njima razgovarao.

“Ni sa kim nisam kontaktirao od predstavnika hrvatskih vlasti, osim sa Miloradom Pupovcem, a ne znam ni o čemu da razgovaram”, rekao je Vučić na pitanje da li se, posle zabrane posete, možda čuo sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Dodao je da on ima veliko poštovanje prema svima njima, ali da ne zna šta bi dalje rekao posle svega, kada neko nešto uradi na ovakav način, i kaže da je on hteo da dovede nekoga u haos, provokacije….

“Neću da se dodvoravam nikome dok sam živ. Mene zanima moja zemlja, moj narod”, poručio je Vučić.

Dodao je da sa naše strane želimo partnerski odnos, ali to nije pitanje pomirenja, već poštovanja žrtava, jer cemo uvek drugačije gledati i na NDH i na “90-e godine.

Oni će, kaže, akciju “Oluja” da slave, a mi ćemo tog dana da tugujemo, svako iz svojih razloga – oni što su se, kako kažu, oslobodili Srba, a mi što nam je 250.000 Srba proterano sa ognjišta.

Dug spisak zvanicnika Hrvatske koji su posetili Srbiju bez procedure

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, na pitanje novinara zašto za posetu Jasenovcu nije ispoštovao hrvatski protokol i išao, kako je to predviđeno, preko Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, da se uvek takve stvari prvo dogovore na više nivou i da onda nije ni potrebna procedura, pošto postoji poverenje, kao i da je veliki broj hrvatskih zvaničnika bez procedure i ikakvih problema posetio Srbiju.

„Kada je reč o tome da li je poštovana procedura ili nije, prvo razgovarate sa partnerima na ljudski način. Ne morate da idete tako i takve stvari se rade tek kada se ugovore na najviše nivou, onda se ide na Ministarstvo spoljnih poslova, a nekada i ne mora da se ide, jer postoji poverenje“, rekao je Vučić.

On je u prilog toj činjenici pročitao dugačak spisak hrvatskih zvaničnika koji su u poslednjih četiri ili pet meseci posećivali Srbiju iz raznih razloga, a da takođe nisu išli po toj proceduri preko Ministarstva spoljnih poslova.

„Najpre, sa mnom je bio na sastanku Radman Grlić kada smo bili na otvaranju Kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu, pa došao bez procedure Ministarstva spoljnih poslova. Dogovorili se sa našim kabinetom i podrazumevalo se da smo mi tu da pružimo svaku pomoć, ali bez ikakvog obaveštenja upućenog Ministarstvu spoljnih poslova Srbije“, rekao je Vučić.

Zapitao je da li je Grlića zbog toga neko zaustavio na granici i rekao da li se tek tako dolazi u Petrovaradin ili u Kuću Bana Jelačića.

Vučić je naveo da je tako i saborski zastupnik Goran Ivanović bio gost udruge bunjevačkih Hrvati na takmičenju 9. jula ove godine, ministar obrazovanja Radovan Fuks bio u poseti Subotici 24. juna, Marina Budimir gradonačelnica Iloka bila u poseti Subitici 15. juna…

Dodao je da ništa od toga nije bilo po proceduri, pa im nije zabranjen ulaz.

Zatim je Ivan Radić gradonačelnik Osijeka bio u Subotici 18. maja, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk 4. marta, Zvonko Milas državni sekretar i Zdravka Bušić izaslanica predsednika Sabora 18. marta…

Da li im je neko zabranio da uđu, i o čemu onda pričate, zapitao je Vučić.

„Koji god dan, u naredna dve meseca, pošto sam im napisao do 17. septembra, da mi odrede za posetu, ja ću otići, neću imati ništa preče tog dana nego da odem u Jasenovac. Za mene polaganje cveća i odavanje počasti srpskim mučenicima je od najvišeg značaja. Nema te posete na svetu koja može da mi bude u Beogradu ili bilo gde drugo važnija od posete Jasenovcu, kad god mi blagoizvole odobriti, ali se plašim da od ta posla nema ništa. Da su hteli, mogli su i do sada da odobre stotinu puta“, poručio je Vučić.

Kaže da pojedini mediji tako nisu ni objavili ili na tri sekunde samo ono što je Zurof rekao o tome.

„Ali, nema kog hrvatskog analitičara nisu objavili. Jedan je stručnjak koji kaže da je – time obavljao obaveštajni posao za Ruse. To im veliki analitičar… Ovi naši su sve Ajnštajni jedan do drugog u odnosu na njihove analitičare. Pazi, ruski obaveštajni posao 2. septembra… Pustio sam ih da lupetaju i onda sam vam saopštio podatke kada sam stvarno tražio da idem u Jasenovac“, naveo je Vučić.

Sve što su pričali su bile neistine, dodao je on.

Vučić je rekao da je i Marko Milanović, sin predsednika Hrvatske, nedavno bio u Srbiji i osvojio prvo mesto na kadetskom prvenstvu u rvanju.

„Kakav je problem? Izvanredan mlad dečko, sportista. Da li je trebalo da kažemo ne možete da uđete, jer je potrebno posebno obezbeđenje. Ima još, dugačak je spisak. Ali, kada tražite razloga da nešto ne dozovlite, naći ćete hiljadu stvari. Mogli su da kažu da mi je neko skinuo ratkapnu na automobilu, pa da to bude razlog“, naveo je Vučić i dodao da bi i to verovatno ugrozilo suverenitet Hrvatske.

Imaćemo bolje odnose sa Hrvatskom,a kada „o tom potom“

Imaćemo mi mir sa Hrvatskom, bolje odnose jednog dana, kada će doći – otom potom, a svakako gore ne možemo da imamo, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Oni koji misle da su unizili mene ili Srbiju, unizli su sebe, jer su pokazali šta su tabu teme i zabranjena mesta“, poručio je u obraćanju građanima Vučić govoreći o yabrani posete Jasenovcu.

Na pitanje da li je je moguće ukinuti televizijsku pretplatu za javni servis RTS, budući da je, kako tvrdi glavni i odgovorni urednik „Informera“ Dragan Vučićević, sinoć u Dnevniku, u prilogu o slučaju Jasenovac, neprimeren prostor dat šefu hrvatske diplomatije, Vučić je rekao da je on kriv za pretplatu.

On je objasnio da javni servis ide uvek preko leđa građana, i kada ide preko budžeta.

„Mislim da je RTS u načelu jedna pristojna televizija. Jutros sam video Dnevnik, nisam video sinoć, imao bih primedbi, ali to je valjda dobro da ih imam“, rekao je Vučić.

On je kazao da je očigledno deo našeg vaspitanja i kulture da se uvek izvinjavamo.

„Da Gaga Antonijević nije skupio petlju da napravi film od Jasenovcu nikada ga ne bi imali. Jer nikada niko nije hteo i neće da se zamera Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu. Gaga je smeo i hteo. Ne samo da sam ga nagradio ordenom, da postoji običaj da se za života nekome napravi spomenik tražio bih to“, istakao je Vučić.

Ukazao je da Antonijevića za taj film napadaju i beogradski mediji i upitao šta je netačno u tom filmskom delu, u kojem su puštene reči Vjekoslava Luburića i šta je poručio.

„Problem je istina. To je problem za mnoge. Kada se bilo šta dogodi postoji deo ljudi u zemlji koji uvek idu na stranu onih koji napadaju Srbiju da bi bili fensi i pripadali lažnoj eliti“, konstatovao je on.

Vučić je ocenio da smatra da ne treba ukinuti tv pretplatu, iako bi to ljudi želeli da čuju.

„Gledaćemo šta možemo da uradimo da bolje posluju i manje vaših para daju“, naglasio je on.

Vučić je istakao da ima dovoljno „nas i naše dece“ koja će nastaviti da grade Srbiju koja se neće stideti sebe, i Srba koji se neće stideti svog imena i prezimena.

„Na posao, mnogo toga je pred nama i da nastavimo da radimo, spremamo se za jesen i zimu. Živeće Srbija, srpski narod, ali jednako sa njim i svi drugi narodi u Srbiji“, zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana