Inflacija u evrozoni neočekivano posustala u aprilu Tanjug

Objavljeno: 03.05.2018. 20:40 Izmenjeno: 03.05.2018. 20:40

Inflacija u evrozoni je nenadano oslabila u aprilu, što može predstavljati problem kreatorima politike Evropske centralne banke (ECB) koji raspravljaju o tome kada bi mogli da obustave program kupovine obveznica.

 

Rast potrošačkih cena u 19-članom bloku je usporio prošlog meseca na 1,2 posto, dok je bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene poput hrane, bila najslabija u više od godinu dana sa samo 0,7 posto, izveštava agencija „Blumberg“.

Oba pokazatelja su niža od procene ekonomista.

„Hlađenje“ inlacije je posledica uskršnjih praznika – pre svega uticaja akcijskih cena avio-karata, restorana i hotela – tako da pokazatelji možda i ne daju realnu sliku bazne inflacije. Ipak, ovi podaci neće naići na dobar prijem u ECB, koja strahuje da bi slabiji pokazatelji u kombinaciji sa globalnim rizicima, poput trgovinskog protekcionizma, mogli da potkopaju poverenje i tražnju potrošača.

Nakon objave vesti o inflaciji, evro je pao na 1,1965 dolara, pre nego što se oporavio na 1,1992 dolara u 11:55 časova na berzi u Frankfurtu, što je rast od 0,3 odsto na dnevnom nivou. Jedinstvena valuta je blizu četvotomesečnog minimuma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana