Imamo samo jednu državu Srbiju tanjug

Objavljeno: 06.11.2022. 12:11 Izmenjeno: 21.11.2022. 10:23

Mi smo upozoravali na sve pritiske koje trpimo i upozoravali na neke naše naredne korake, a jedan od njih je i napuštanje institucija.

foto tanjug

 

Predsednik skupštine opštine Severna Mitrovica u ostavci Nemanja Biševac izjavio jeTanjugu pred početak velikog skupa Srba sa severa KiM da će građani poručiti da imaju samo jednu državu Srbiju i veruju samo predsedniku Aleksandru Vučiću, a ne obećanjima drugih.

Biševac je rekao da očekuju veliku podršku srpskog naroda na skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kazao je da Srbi sa severa KiM žele da pošalju poruku da oni nisu ti koji urušavaju Briselski sporazum već da su upravo oni ti koji su dali „bezbroj prilika“ Briselskom sporazumu i razgovorima.

Želimo da pošaljemo poruku da smo mi uvek za razgovor i da smo spremni milion puta da sednemo za sto i nađemo rešenje koje će biti dugotrajno, rekao je on.

Potvrdio je da su jutros i formalno ostavke podneli gradonačelnici i predsednici skupština opština kao i odbornici sve cetiri opštine sa severa KiM.

„Samo smo formalizovali ono što smo juce dogovorili. Što se tiče skupštine šada je sve na vlastima u Prištini, a što se nas tiče, Srpske liste i skupštie opstine Severna MItrovica – mi više nemamo dodirnih tačaka sa skupštinom opštine. Sve je to sad prosleđeno opštinskoj izbornoj komisiji, da li će oni verifikovati mandate narednog politickog subjekata sve to zavisi od njih samih“, rekao je Biševac.

Kako je ponovio jedino svojoj državi, a ne više raznim obečanjima drugih.

„Mi smo upozoravali na sve pritiske koje trpimo i upozoravali na neke naše naredne korake, a jedan od njih je i napuštanje institucija. Došli smo do toga da nas niko nije shvatao ozbiljno upoozoravali smo i sve predočili međunarodnoj javnosti, i verujemo samo predsedniku Vučiću i Srpskoj listi i verujemo da će naći najbolje rešenje“, rekao je Biševac.

Sa skupa poruke mira i da Srbi ostaju svoji na svome

U severnom delu Kosovske Mitrovice, kod Spomenika knezu Lazaru, intoniranjem Himne Srbije Bože pravde, počeo je veliki skup srpskog naroda sa severa KiM, kao reakcija Srba posle poslednjih odluka Prištine.

Skup je počeo a okupljenima se prvi obratio rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof dr Nebojsa Arsić, koji je istakao da je Univerzitet jedan od stubova opstanka Srba na KiM.

Prema njegovim rečima, Srbi su se okupili da kažu ne izdvajanju iz obrazovnog sistema.

Dekanka Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović rekla je da podržava odluku predstavnika Srba da napuste institucije na severu KiM.

„Težina ove odluke nama je jasna“, naglasila je Vujovićeva i izrazila nadu da ćemo uspeti da sačuvamo mir.

Potom su se obratili predstavnici zdravstva i sudstva.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek rekao je da bez zdravstva nema opstanka na KiM i ukazao da je u prethodnim godinama dobijena sva neophodna pomoć.

Sudija Ljiljana Stevanović rekla je da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema.

„Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa“, istakla je Stevanovićeva.

Predstavnici Srpske liste prethodno su pozvali sve Srbe na miran i demokratski skup i da na njega dođu sa srpskim zastavama, kako bi pokazali da je njihova država Srbija i njihov predsednik Aleksandar Vučić.

Uz pesmu “Ovo je Srbija” završen skup Srba u K.Mitrovici

Uz pesmu “Ovo je Srbija”, dok su se vijorile srpske zastave, u Kosovskoj Mitrovici završen je veliki skup srpskog naroda sa severa KiM, na kojem se okupilo više od 10.000 ljudi.

Sa najvećeg skupa na KiM, Srbi okupljeni kod Spomenika caru Lazaru, poručili su da su tu svoji na svome, da žele da ostanu na svojim ognjištima i da žele mir i stabilnost.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je da su se danas okupili da nikad jače, snažnije i složno upute poruku, Prištini i međunarodnoj zajednici:

“Dosta je. Dosta je šikaniranja, maltretiranja, ugnjetavanja i obespravljivanja Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić zamolio je Srbe da podignu zastave, da ih svi vide, jer kaže, u Prištini kažu da nema Srba na KiM, da ih nema više od par desetina.

“Hajde da podignemo te zastave, da vide da nasi ma mnogo, i da će nas tek biti na ovim prostorima, jer ono je naše. Bilo, jeste i biće”, poručio je Simić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana