Igre sa granicama i borba za turiste Tanjug

Objavljeno: 28.05.2020. 16:42 Izmenjeno: 28.05.2020. 16:43

Igre oko granica i borba za turiste sa primesama politike, u celoj Evropi, ali i u našem regionu se nastavlja, pa je Hrvatska , posle Crne Gore, najavila dizanje granične rampe za građane određenih zemalja, među kojima nije Srbija, ali nije ni Crna Gora, iako se ona „otvorila“ prema Hrvatskoj.

Hrvatska, pored Slovenije sa kojom je još krajem prošlog meseca dogovorila dolazak njenih građana na hrvatsko more, apostrofira i nameru Nemačke da izađe u susret, kako kažu, želji njenih građana da idu na more, a nejasno je da li su baš Nemci tražilo hrvatsko ili bilo koje drugo more, ali i Austriju, Slovačku, Češku.

Nemačka, Austrija, Hrvatska i Češka su ceo prethodni mesec, kako prenose strani mediji, utvrđivale mogućnosti otvaranja takozvanih „turističkih koridora“, odnosno puteva kojima bi turisti iz ovih zemalja kontrolisanim pravcima išli direktno u određena podrucja na letovanje, zaobilazeći Italiju, čiji je severni deo najteže pogođen virusom bio omiljeno turističko mesto Nemaca.

Italija je bilaterarne dogovore o turistima postignut uzmeđu određenih zemljama, konkretno između Nemačke i Hrvatske, doživela kao nefer borbu za turiste

„Ako se potvrdi ova inicijativa to bi bio pravi bojkot prema našoj zemlji i našem turističkom sektoru. To je nelojalna konkurencija unutar jedinstvenog tržišta i zbog toga EU mora intervenisati“, reagovala je italijanska europarlamentarka Rosanna Conte.

Zemlje koje biraju države čije će turiste pustiti na obale svoga mora, poput Hrvatske i Crne Gore, pozivaju se na kriterijume njihove jednake epidemiološke situacije sa niskom stopom zaraženih.

Zemlje čiji građani su uz takvo objašnjenje zaobiđeni sumnjaju da motivi za takvu odluku nisu isključivo zdravstvene prirode, kao što sumnjaju i u to što su zemlje sa morskom obalom nekako bas paralelno sa početkom letnje sezone „proterale“ virus korone.

Na igre brojki, upravo kod naših suseda sa obalom mora, nedavno je skrenuo pažnju predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ilustrujući to pitanjem koje je postavio Belgijancima: ““Zašto imate 5.000 mrtvih?“, a oni su, kaže, odgovorili: ““Zato što ne lažemo i što smo transparentni““ .

U svakom slučaju, na pocetku turisticke sezone, kako pise on line magazin EuropeToday, situacija i u EU je prilicno haoticna, a 15. juni se smatra danom D za kada je EU je pozvala zemlje clanice da otvore unutrasnje granice kako bi omogućile svojim građanima da počnu ponovno putovati.

Brisel je vec najavio da ne moze intervenisti u bilateralnim dogovorima pojedinih drzava i podsetio na izjavu „Kolegija EU komesara“, datu na pocetku pandemije koronavirusa, u kojoj pozivaju države clanice da donose odluke o granicama na temelju epidemioloških podataka i da ponovno otvore granice između onih članica gde je situacija slicna, uzimajući u obzir „proporcionalnost mera“ i „princip nediskriminacije“.

Za Brisel to znači da „kada država članica odluči dozvoliti putovanje na svojoj teritoriji, to bi trebala učiniti na nediskriminirajući način, dopuštajući putovanje iz svih područja, regija ili zemalja EU sa sličnim epidemiološkim stanjima „.

Pisanje „Bilda“o „turistickom koridoru“ između Nemacke,Ceske i Hrvatske, potvrdio je i hrvatski ministar za turizam Gari Kapeli.

Prema pisanju Europe Today, Francuska i Engleska su već potpisale ugovor, koji dozvoljava turistima putovanja u oba pravca preko kanala La Manša, ali Englezi ne mogu jos uvek da putuju u Italiju, Grcku i Španiju, gde je po procenama Londona epidemioloska situacija gora nego u UK.

Polovinom maja Spanija i Italija su potpisale bilaterlni dogovor o uzajamnom otvavaranju granica bez obaveze dvonedeljnog karantina, Italija 3 juna, a spanski turisti ce moci putovati u Italiju od pocetka jula.

Slovenija je bila prva zemlja clanica Eu koja je proglasila kraj pandemije i otvorila svoje granice, ali je sa prvim juznim susedom Italijom, pa ponovo zatvorila.

Austrija je otvorila svoje granice prem susednim zemljama, ali jos ne i prema Italiji, Grckoj i Spaniji gđe je zaraza koronavirusom bila vise rasirena nego u Austriji.

Grčke granice će se ponovo otvoriti 15. juna, ali samo za građane koji dolaze iz Nemačke, Izraela, Kipra, Balkana i baltičkih zemalja.

Prihodi od turizma čine prosecno 10 posto BDP EU, a u nekim tradicionalno turistickim, juznim zemljama EU, kao Italiji, Spanija i Grckoj cak 20 posto.

Kada je reč o Srbiji ona je otvorila svoje granice, a od sredine juna naši turisti mogu u Grčke u kojoj inače letuje najveći broj Srba, a poruke epidemiologa i vlasti su, da je najbolje ove godine ostati kod kuće ili bar ne ići tamo gde vas ne žele.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana