HR:Vučić trlja ruke, SL „počistila“ srpsku konkurenciju Tanjug

RegionRegion Pocetna 07. 10. 2019. 16:25:54

Hrvatski mediji s pažnjom izveštavaju o prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, a Jutarnji list konstatuje da je počelo burno i da predsednik Aleksandar Vučić sada „trlja ruke“, jer je Srpska lista, koju naziva „Vučićevim Srbima“, „počistila“ konkurenciju koja se ogleda u Radi Trajković i Nenadu Rašiću.

U analizi Vlade Vurušića se navodi da se u srpskim provladinim medijima, kako kaže, vodila „žestoka i uvredljiva“ kampanja protiv njih i da je zahvaljujući tome Srpska lista osvojila 10 poslaničkih mesta, kao i da će stoga imati uticaj na izbor nove kosovske vlade.

U prilog tome Vurušić citira izjavu direktora vladine Kancelarije za KiM, Marka Ðurića, koji je rekao da će „Priština morati da pokuca na vrata Srpske liste ako želi legitimne institucije“.

Prema autoru, zanimljjivo će biti da se vidi za čiju stranu će se opredeliti u Beogradu, koji, kako tvrdi, „srpske poslanike drži na daljinskom upravljaču“.

„Oni su do sada uvek bili na usluzi Hašimu Tačiju i Ramushu Haradinaju, pa je za verovati da neće menjati stranu“, navodi se u analizi.

Ali, stoji u analizi, to ionako zavisi u prvom redu od stranih ambasadora i, naravno, kako se tvrdi, kalkulacijama Aleksandra Vučića, „koji u ovoj situaciji trlja ruke i možda bi čak mogao biti najvažniji pobednik kosovskih izbora“, dok Isa Mustafa drži konce političkih igra na Kosovu u svojim rukama.

Međunarodna zajednica sada, prema Vušuriću, iščekuje da nova vlada, koja god to bila, nastavi pregovore sa Srbijom.

Briselu se, kaže, žuri, a Amerikanci su, nakon nekoliko godina zatišja, odlučili da pojačaju svoju aktivnost na Kosovu, pa su uoči jučeašnjih izbora imenovali novog specijalnog predstavnika Ričarda Grenela, Trampovog čoveka od poverenja koji s Balkanom nema puno veze.

Autor Grenela vidi kao kontraverznog američkog ambasadora u Nemačkoj koji je nekim svojim postupcima i izjavama dobro narušio američko-nemačke odnose.

„Iako s Balkanom Grenel nema puno veze, njegova prednost je, kažu, što kod Trampa može ući bez kucanja, a to je važnije nego njegova kompetencija za probleme koji su mu dati u ruke“, piše Jutarnji.

Inače, u tekstu naslovljenom kao „velika analiza izbora na Kosovu, list piše da je „radikal proglasio pobedu, ali da sve konce u rukama drži čovek koji je jedan od retkih na Kosovu koji nema mrlje – Isa Mustafa“.

I HINA analizira kosovske prevremene parlamentarne izbore i konstatuje da je manjinska Srpska lista, koju, kako ukazuju, podržava zvanični Beograd, osvojilasvih 10 zagarantovanih poslaničkih mesta.

Agencija podseća da od 120 poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu 20 mandata pripada političkim predstavnicima manjinskih zajednica, a apsolutni pobednik izbora u većinskim srpskim opštinama je, navode Srpska lista, kojoj će pripasti svih 10 mandata.

HINA prenosi delove obraćanja predsednika Vučića nakon zatvaranja birački mesta i posebno ističe njegove reči da je Srpska lista ostvarila „najuverljiviju pobedu u svojoj istoriji“ sa osvojenih više od 90 posto glasova u svim srpskim sredinama.

Što se albanskih partija tiče, HINA konstatauje da su se po redosledu izdvojile dve opcije, Samoodređenje, Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova, nekadašnjeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, koji danas vodi Isa Mustafa.

Kao nešto što je obeležilo kosovske izbore, agencija navodi činjenicu da su poražena dvojica ratnih vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) – aktualni predsednik Kosova Hašim Thaci i premijer na odlasku Ramuš Haradinaj.

Navode i da su, sudeći po rezultatu, Tači , Haradinaj i njihovi sateliti kažnjeni zbog sistemske korupcije, organizovanog kriminala i usporednog razvoja Kosova, ali i zaostajanja u evrointergacijskom procesu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 26°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana