Hrvati u Srbiji počel dogovor o otkupu kuće bana Jelačića Tanjug

Objavljeno: 18.10.2017. 15:16 Izmenjeno: 18.10.2017. 15:16

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbji zadovoljni su saradnjom sa srpskim vlastima i ispunjenom obećanju i dobijenim sredstvima za obnovu kuće bana Josipa Jelačića u Petrovardinu.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slaven Bačić izjavio je tim povodom da su s predstavnicima srpske vlade počeli konkretni dogovori oko otkupa i preuređenja rodne kuće bana Jelačića. „Dan posle objave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će hrvatskoj manjini biti uplaćeno pola miliona evra za otkup i preuređenje kuće Jelačića, održan je sastanak s državnim sekretarom i predstavnikom novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika. Sledeći sastanak biće za mesec dana, do kada bi trebalo da budu završeni pregovori s vlasnicima stanova u objektu oko cene otkupa“, objasnio je Bačić za HINU.

Rodna kuća bana Josipa Jelačića, u podnožju petrovaradinske tvrđave, trebalo bi da bude mesto okupljanja mesnih, ali i svih ostalih Hrvata u Vojvodini.

Predsednik hrvatskog udruženja „Jelačić“ Petar Pifat kaže da je u planu otkup stana koji ima izlaz na balkon iznad kojega je postavljena spomen ploča posvećena banu Jelačiću, kao i podruma i prizemlja kuće, koji su u vlasništvu pravne osobe.„Ova kuća je simbol nacionalnoga ponosa i brend Petrovaradina. U njoj će biti sedište hrvatskih udruženja, mesto susreta i okupljanja, a imaće i turističku namenu“, naveo je Pifat.

Postupak Vlade Srbije pozdravio je i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.„Hrvati u Srbiji su s velikim zadovoljstvom primili informaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o osiguranju potrebnih, ne malih finansijskih sredstava iz državnoga budžeta za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu“, naveo je Žigmanov.

Dodao je da vođstvo hrvatske manjine ocenjuje „da se na ovaj način, partnerski i u dobroj veri, uz uključenost i predstavnika vlasti Republike Hrvatske, najbolje rešavaju problemi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji, a tiču se realizacije prve tačke Subotičke deklaracije, koja su prošle godine potpisali Grabar Kitarović i Vučić“.

Hrvatska predsednica i Vučić koji je tada bio predsednik potpisali su u leto 2016. u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

Jedna od tačaka Deklaracije odnosi se na otkup i preuređenje rodne kuće bana Josipa Jelačića, kao objekta od posebnog značaja za hrvatsku manjinu u Vojvodini i Srbiji.

Kuća je izgrađena 1745. godine.Na istorijsko značenje objekta u Petrovaradinu ukazuje spomen-ploča, obnovljena u okobru 2001. povodom obeležavanja 200-te godišnjice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.Fasada objekta obnovljena je 2012.Hrvatska manjina, svake godine u susednoj crkvi, gde je on kršten, 19. oktobra obeležava godišnjicu rođenja bana Jelačića.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana