HR sindikat pilota:Er Srbija lider regiona, a šta mi radimo? Tanjug

Objavljeno: 26.01.2018. 22:00 Izmenjeno: 26.01.2018. 22:00

Hrvatski sindikat saobraćajnih pilota (HSPP) uputio je otvoreno pismo premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom loše situacije u nacionalnoj aviokompaniji „Kroacija erlajnz“ u kojem navodi da „“Er Srbija“ ne samo prestigla “Kroaciju“ po broju putnika, robe, linija, letova i flote, nego je postala lider u regionu“.

Portal tangosix.rs preneo je ovo pismo u kojem se navodi da taj sindikat koji čini 92 odsto pilota „Kroacije“ želi „opstanak tog avioprevoznika na profitabilnim osnovama u interesu građana Hrvatske“.

„Potezi vlasti pokazuju da ih uopšte nije briga za kompaniju koja je temelj povezanosti Hrvatske i sveta, kao i motor razvoja turizma i ostalih grana privrede. Poslednjih godina iz “Kroacije“ je otišla trećina pilota i mehaničara, desetine onih koji su u kompaniji javljaju se na oglase i otići će ubrzo. Neće imati ko da leti i održava avione“, navodi se u pismu.

U njemu stoji da „ovakvim ponašanjem hrvatska vlada samo pogoduje glavnim konkurentima “Kroacije“, a vrlo slabu kompaniju ostavlja bez ikakve šanse“ i navodi se da „istovremeno slovenačka “Adrija“ ozbiljno povećala broj linija i frekvencija iz Ljubljane za čak 20 odsto u 2018″, uz ocenu da „“Adrija“ rapidno preuzima zajedničko tržište, na leto otvara čak 7 novih linija, dve i u Hrvatskoj“.

„“Er Srbija“, iako do nedavno potpuno inferiorna, 2014. godine je ne samo prestigla “Kroaciju“ po broju putnika, robe, linija, letova i flote, nego postala lider u regionu, a od Beograda napravila čvorište koje ima dvostruko više linija za presedanje od “Kroacije“. “Er Srbija“ će ovog leta imati više od 30 nedeljnih letova na četiri linije u Hrvatskoj“, navodi se u otvorenom pismu upućenom Plenkoviću.

U njemu se dodaje da je „pre par dana objavljeno da francuski gigant “Vensi“ preuzima beogradski aerodrom“.

„Biće to ogroman udarac na hrvatsko vazduhoplovstvo. Istovremeno ove godine počinju da stiže deset potpuno novih “Erbaseva“ u “Er Srbiju“, najavljeno je otvaranje linije za Toronto uz već postojeću liniju za Njujork na kojoj već dve godine leti “Er Srbija“, piše u pismu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana