Hongkong: Aktivisti pozvali na globalnu podršku Tanjug

Objavljeno: 28.11.2019. 13:04 Izmenjeno: 28.11.2019. 13:04

Uzvikujući „Stanite uz Hong Kong“, pristalice samostalnosti su pozvale svet da sledi američke korake donošenjem zakona koji podržavaju ljudska prava u poluautonomnoj kineskoj teritoriji, dok su policijski timovi zapoceli čišćenje hongkonškog univerziteta koji su ranije okupirali demonstranati.

foto AP/Tanjug

Istaknuti aktivista Džošua Vong, koji je bio među onima koji su lobirali za nove američke zakone, nazvao ih je „neverovatnim dostignućem“ u kome ljudska prava trijumfuju u odnosu na ključne trgovinske razgovore između SAD i Kine, preneo je AP.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon koji je usvojio Kongres o davanju podrške demonstrantima u Hongkongu i sankcijama kineskim vlastima.

Jedan od zakona propisuje ekonomske sankcije za Hongkong i kineske zvaničnike koji su proglašeni krivim za kršenje ljudskih prava.

Drugi zabranjuje izvoz izvesne nebojeve municije hongkonškoj policiji.

Vong je rekao da se nada da će zakoni podstaći Britaniju i ostale zapadne države da ih slede.

On je naglasio da će učestvovati kasnije danas u raspravi u parlamentu u Italiji putem Skajpa da bi zatražio dalju globalnu podršku.

„Sada je vreme da zapadni svet stane uz Hongkong“, rekao je Vong.

Ponavljajuhi poziv Vonga, desetine kancelarijskih radnika i aktivista uzvikivali su „Evo kako izgleda demokratija“ i druge parole tokom svakodnevnog skupa u vreme ručka u centru grada.

Neki su pozvali Vašington da kazni liderku Hongkonga Keri Lam, zbog način na koji je odgovorila na krizu.

Kina je žestoko reagovala na američke zakone.

Hongkongška vlada, takođe, je ocenila američke zakone kao nerazumno mešanje, rekavši da šalje pogrešan signal pristalicama samostalnosti i da neće pomoći da se ublaži kriza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana