Holandija donirala Beogradu 20.000 lukovica nove vrste lala tanjug

Objavljeno: 09.11.2022. 13:54 Izmenjeno: 09.11.2022. 13:54

Kreator nove sorte Jos Belen rekao je da je za novu vrstu bilo potrebno 20 godina istraživanja.

Članica Gradskog veća Ružica Belanović posadila je na Kalemegdanu zajedno sa Anom Sietske Brinks, zamenicom ambasadora Holandije sadnice nove vrste lala nazvane po srpskoj arhitektici Jelisaveti Načić.

Belanović je istakla da je Grad Beograd veoma zahvalan Ambasadi Holandije na ovoj donaciji, kao i na činu pažnje jer je nova vrsta lale ponela ime „Jelisaveta”, po prvoj srpskoj arhitektici.

„Novu vrstu lale videćemo na proleće i u njenim lepim listovima uživaće kako stanovnici glavnog grada tako i turisti koji posećuju naš Beograd, posebno Kalemegdan, koji je simbol našeg glavnog grada. Uz zahvalnost ambasadi, nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti lepu dosadašnju saradnju“, kazala je Belanovićeva.

Ana Sietske Brinks je istakla da je na ovaj način donirano ukupno 20.000 lukovica gradu Beogradu.

„To je simbol našeg zajedničkog učešća na projektu Zeleni gradovi. Vlada Srbije zaista ima veliku ambiciju u okviru ovog projekta gde je planirala da do 2025. godine 25 odsto urbanih površina bude pokriveno zelenilom. Zato smo u Holandiji osnovali asocijaciju sa sedam naših kompanija koje Srbiji nastoje da pomognu da ostvari taj svoj cilj. Želimo da lala „Jelisaveta” bude simbol naše zajedničke saradnje i da Srbija što lakše ostvari taj cilj“, kazala je Briks.

Kreator nove sorte Jos Belen rekao je da je za novu vrstu bilo potrebno 20 godina istraživanja.

Kako je napomenuo, reč je o vrsti koja se ističe šarenilom boja i koja je pogodna kako za sadnju na javnim zelenim površinama tako i kao rezano cveće u kućnim

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana