Hočevar predvodio misu na Veliki petak

Objavljeno: 25.03.2016. 10:24 Izmenjeno: 25.03.2016. 10:24

Hrišćani koji Uskrs proslavljaju u nedelju, 27. marta, obeležili su Veliki petak, dan stradanja i smrti Isusa Hrista.

Rimokatolici obeležili su Veliki petak, a tim povodom beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je predovdio misu u crkvi svetog Ante Padovanskog u Beogradu.

Misi je prisustvovao veliki broj građana.

Beogradski nadbiskup i mitropolt Stanislav Hočevar poručio je da Vaskrs pita sve „očeve“ Balkana zašto se i dalje više raduju tome da su im deca posvađana, izgubljena i mrtva, nego da se raduju na zajedničkoj „gozbi razumevanja“.

Hočevar je čestitajući predstojeći praznik, u Uskršnjoj poslanici rekao i da Vaskrs pita sve očeve porodica, zajednica, naroda, država, Evrope, kao i ostalih kontinenata i sveta da li brinu, poput Oca, za sve nemoćne, izgubljene, zalutale.

„Vaskrs kuca na vrata srca svim očevima, svim odgovornim osobama u crkvenim i društvenim zajednicama. Vaskrs svima nama odgovornima ispituje savest – Jesi li i ti tako bogat u milosrđu, da u „mrtvima“ i „izgubljenima“ budiš želju za povratkom u život, u odgovornost?“, poručio je Hočevar. Beogradski nadbiskup će sutra na Veliku subotu predvoditi misu u crvki Krista Kralja dok će u nadelju na Uskrs služiti misu u crvi svetih Ćirila i Metodija.

Ove godine rimokatolici obeležavaju Vaskrs 27. marta, a pravoslavnici 1. maja.

 

Selaković čestitao Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković uputio je danas čestitku beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim građanima Srbije koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru, uz želju da najveći hrišćanski praznik proslave u miru i radosti.

„Vaša preuzvišenosti,

Vama, sveštenstvu, redovništvu i svim vernicima koji Hristovo Vaskrsenje slave po gregorijanskom kalendaru, želim najsrdačnije da čestitam najveći hrišćanski praznik Uskrs.

Želim da se radost Uskrsa useli u srca svih onih koji slave pobedu života nad smrću i da osnaži u njima najveće hrišćanske vrline mira, ljubavi i tolerancije.

Da ovaj praznik donese obilje Božijeg blagoslova i svakog napretka svima koji se danas mole pred Vaskrslim Gospodom.

Srećan Uskrs!“, navodi se u čestitki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana