Hočevar: Neka 2019. godina bude godina rađanja mira Tanjug

Objavljeno: 24.12.2018. 13:24 Izmenjeno: 24.12.2018. 13:24

Hrišćanski vernici koji poštuju novi Gregorijanski kalendar slave sutra Božić, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je tim povodom poželeo da 2019. godina bude godina rađanja mira, godina mirnih odnosa, u kojoj će vladati mir u čitavom svetu, u čitavom svemiru.

foto Tanjug

Hočevar je u Božićnoj poslanici naveo da poruka mira dobija značajnu ulogu upravo zbog stanja današnjeg sveta i zbog izazova koji sve snažno dotiču.

„Ne može nam pobeći iz razmišljanja bolno pitanje da li ima smisla slaviti Božić ako se oko nas toliko toga ruga miru i toliko ima onih koji raspaljuju vatru nerazumevanja“, navodi Hočevar.

Pita i da li će se i ove godine svom snagom slaviti dan Hristovog rođenja čak i ako je sve manja rađanja, toliko se mladih seli odavde gde se nekada, kaže, snažno borilo za život i čuvala sloboda.

Hočevar poručuje da ako Isus Hristos nema prvo i pravo mesto, onda niko od ljudi ne zna gde je i koje je njegovo mesto, kakav bi trebalo da bude i koji mu je životni poziv.

„Božić nije u tome da se susrećemo oko bogate trpeze, nego u našem novom i iskrenom zajedništvu s onima koje smo dosad zaboravljali, gurali na rub života, smatrali nepodobnim, nesposobnim ili čak suvišnim“, istakao je beogradski nadbiskup.

On je upitao i da li vernici smeju isključivati često one koji pripadaju drugom narodu, tradiciji, veroispovesti.

„Zašto mi, koji sebe nazivamo hrišćanima, i dalje nosimo u sebi toliko gordosti i samodovoljnosti da ne tražimo oproštaj jedni od drugih“, upitao je Hočevar.

Istakao je da je Božić dan kada se u ljudima rađaju nove spoznaje, novi uvidi, odnosi, celovitije učenje, nova dela, novi nacrti života i rada.

Poželeo je svima srećan i blagoslovljen Božić, uz poruku da Onaj koji jedini zaista dolazi u sve dubine našeg ličnog i društvenog bića, ispuni sve blagoslovom, srećom i mirom.

Beogradski nadpiskup je ujedno čestitao Božić i patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju i svim vernicima koji poštuju Julijanski kalendar, prema kojem se dan Hristovog rođenja proslavlja 7. januara.

Hočevar je u pismu Irineju čestitao i jubilej SPC, koja 2019. godine proslavlja 800 godina od sticanja autokefalnosti.

„Svi mi, srećni što vas je Bog tokom istorije toliko obogaćivao, svim članovima Vaše Crkve želimo da budete nadahnuće i moć svim stanovnicima naše zemlje i čitavog regiona“, naveo je Hočevar u čestitki srpskom patrijarhu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 11°C

Slaba kiša

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 17°C
Min: 10°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana