Hočevar čestitao Vaskrs vernicima

Objavljeno: 24.03.2016. 13:21 Izmenjeno: 24.03.2016. 13:21

Beogradski nadbiskup i mitropolt Stanislav Hočevar poručio je danas da, kako je rekao, Vaskrs pita sve „očeve“ Balkana zašto se i dalje više raduju tome da su im deca posvađana, izgubljena i mrtva, nego da se raduju na zajedničkoj „gozbi razumevanja“.

Hočevar je čestitajući predstojeći praznik, u Uskršnjoj poslanici rekao i da Vaskrs pitanje sve očeve porodica zajednica, naroda, država, Evrope, kao i ostalih kontinenata i sveta da li brinu, poput Oca, za sve nemoćne, izgubljene, zalutale.

“Vaskrs kuca na vrata srca svim očevima, svim odgovornim osobama u crkvenim i društvenim zajednicama. Vaskrs svima nama odgovornima ispituje savest – Jesi li i ti tako bogat u milosrđu, da u ‘mrtvima’ i ‘izgubljenima’ budiš želju za povratkom u život, u odgovornost?“, poručio je Hočevar.

Kako je istakao, Vaskrs ispituje sve parlamentarne i vodeće strukture sveta zašto odbacuju Oca i zašto se više raduju smrti nego životu.

“Otac Nebeski, koji je upravo zato poslao u najstrašnije patnje i najgrozniju smrt svoga Sina Isusa i tako svima nama omogućio povratak u dostojanstvo i život, s pravom gleda i na sve hrišćanske Crkve i ganuto ih poziva na jedinstvo i razumevanje“, rekao je Hočevar.

Prema njegovim rečima, otac života dokazuje dokazuje našem evropskom kontinentu da je moguće primiti i vratiti dostojanstvo svim sinovima i kćerima koji traže dom i radost zajedništva.

“Tajnu Vaskrsa slavimo više dana. Majka Crkva, kojoj je poverena ova najveća i najvažnija energija preobražavanja čoveka i čovečanstva, tako nam stvarno daje mogućnost da dođe do najdubljih pozitivnih promena u nama i među nama!“, poručio je Hočevar.

Beogradski nadbiskup predvodiće misu na Veliki petak u 18 sati u crkvi Svetog Ante Padovanskog, dok će na Veliku subotu predvoditi misu u 20 sati u crkvi Krista Kralja.

Hočevar će u nedelju, na sam dan Uskrsa služiti misu u crkvi Svetih Ćirila i Metodija u 10 sati.

Ove godine Rimokatolici obeležavaju Uskrs 27. marta po Gregorijanskom kalendaru, a pravoslavci, koji verske raznike obeležavaju po Julijanskom kalendaru, 1. maja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana