Hirošima, 73 godine otkako je „Mali dečak“ ubio 140.000 ljudi Tanjug

Objavljeno: 06.08.2018. 10:06 Izmenjeno: 08.08.2018. 22:01

Uz poziv na mir i uništenje nuklearnog oružja Hirošima je obeležila 73 godine od kada su SAD bacile prvu atomsku bombu na taj grad. Bomba je ubila 140.000 ljudi.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui opisao je u svom obraćanju povodom te tužne godišnjice paklene prizore koje je eksplozija ostavila iza sebe 1945. godine, kao i agoniju kroz koju su žrtve prošle, prenosi AP.

Macui je, govoreći u Memorijalnom parku mira, izrazio zabrinutost zbog pooštravanja egocentričnih politika u svetu i upozorio na nuklearno zastrašivanje kao pretnju po globalnu bezbednost.

Macui je pozvao svetske lidere da nepokolebljivo rade na eliminisanju nuklearnog oružja iz sveta.

„Neke zemlje otvoreno proklamuju nacionalizam i modernizovanje svojih nuklearnih arsenala, obnavljajući tenzije koje su ublažene završetkom Hladnog rata“, rekao je Macui, na precizirajući na koje zemlje misli.

Ceremoniji je prisustvovao i premijer Šinzo Abe, koji je upozorio da se razilaženja između nuklearnih i nenuklearnih zemalja proširuju, ali je obećao da će učiniti više kako bi premostio taj jaz.

Da bi obe strane sarađivale, važno je da svi shvate „realnost tragedije nuklearnih napada“, poručio je Abe, ponovivši obećanje Japana da će održati svoje pacifističke i nenuklearne principe.

U napadu SAD na Hirošimu ubijeno je 140.000 ljudi, a u bombardovanju Nagasakija tri dana kasnije više od 70.000, što je dovelo do predaje Japana i okončanja Drugog svetskog rata, podseća američka agencija.

Japanska agencija Kjodo navodi da je jutros održan minut ćutanja u Memorijalnom parku mira u Hirošimi, tačno u 08.15 sati – kada je američki bombarder ispustio atomsku bombu „Mali dečak“ iznad tog grada, 6. avgusta 1945. godine.

Arhivska fotografija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana