Hil video Plan konsultacija Srbije i Rusije:Tu nema ničeg posebnog tanjug

Objavljeno: 27.09.2022. 18:01 Izmenjeno: 27.09.2022. 18:01

Hil ističe da Srbija ima pravo na sopstvenu spoljnu politiku, ali i da SAD imaju pravo da budu jasne o onome što misle o određenim odlukama.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je  Tanjugu da je video Plan konsultacija Srbije i Rusije koji su u Njujorku potpisali ministri Nikola Selaković i Sergej Lavrov i da u tom dokumentu nema ničeg posebnog.

Hil ističe da Srbija ima pravo na sopstvenu spoljnu politiku, ali i da SAD imaju pravo da budu jasne o onome što misle o određenim odlukama.

„Rusiju su osudile zemlje širom sveta, uključujući Srbiju. Niko ne podržava Rusiju u njenom ratu. Oni žele da pokažu privid da je moguće imati normalne odnose sa njima. Mi se ne slažemo sa tim, kao i većina sveta. Zašto bi od bilo koga trebalo da dobiju bilo kakvu podršku“, naveo je Hil.

Na pitanje zašto je Vašington tražio objašnjenje zvaničnog Beograda o potpisanom dokumentu, američki ambasador je odgovorio da Srbija ima pravo na sopstvenu spoljnu politiku, ali da i SAD imaju pravo da budu jasne o onome što misle o određenim odlukama.

Podseća da je suština čitave prve nedelje zasedanja Generalne skupštine UN bila „oko napada Rusije na svog suseda“, koji su, kako je rekao, svi osudili, čemu se priključila i Srbija.

„Međutim, bili smo veoma iznenađeni što smo krajem sedmice, nakon što je to već urađeno, saznali da su Srbija i Rusija potpisale neku vrstu sporazuma. Nismo imali saznanja o čemu se tu zapravo radi. Ali ono što znamo je da je potpisivanje sporazuma sa zemljom poput Rusije, u sedmici poput ove, bilo neobično tako da smo tražili objašnjenje“, kazao je Hil.

On je obrazložio i stav da niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom navodeći da u diplomatiji „postoje granične situacije gde jedna strana veruje u jednu stvar, a druga strana u drugu“.

„Rusija je zemlja koja je zaista prevazišla sve granice prihvatljivog. Postoji dobar razlog zašto su doživeli osudu sa svih strana širom sveta. Pitanje je zašto sada potpisivati bilo šta sa njima. Rusija treba da se fokusira na to da izađe iz Ukrajine i moli sve nas ostale za oproštaj“, zaključio je Hil.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana