Hil: SAD podržavaju Otvoreni Balkan, ali ne može biti zamena za EU tanjug

Objavljeno: 10.06.2022. 12:22 Izmenjeno: 10.06.2022. 12:22

Dodao je da nije na njemu, kao Amerikancu, da kaže EU kada i koga treba da primi, ali da ohrabruje sve zemlje kandidate da svoj pravac kretanja usmere ka EU.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da Sjedinjene države podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan, jer stvara modele saradnje među zemljama ZB i da je to bio razlog njegovog prisustva samitu OB u Ohridu.

„SAD podržavaju sve napore ka regionalnoj integraciji, a ovde se radi o jednom naporu koji je iznedren iz samog regiona i stigao je dalje od svih prethodnih“, rekao je Hil nakon posete ICT Habu u Beogradu odgovarajući na pitanje Tanjuga šta je bio razlog njegovog prisustva samitu Otvoreni Balkan u Ohridu i kako vidi komentare u nekim medijima da je ta inicijativa zamena za članstvo u EU.

Hil je istakao da inicijativa OB ne može da bude alternativa članstvu u EU.

Ambasador SAD je dodao kako je Otvoreni Balkan, pre svega, usmerena na ekonomske aktivnosti, ali da takođe povezuje delove regiona i uspostavi modele buduće saradnje.

„Pogledajte koliko samo u ovom delu Balkana ima granica i graničnih prelaza, a kada uđete u EU nema ni jedne. Potrebno je da one budu premostive i da spajaju ove države, a ne da predstavljaju problem, tako da je to zaista dobra ideja“, ocenio je Hil.

On je naglasio da Otvoreni Balkan nikako ne bi trebalo da bude zamena za članstvo ovih zemalja u EU.

„Lično, mene inicijativa Otvoreni Balkan uopšte ne bi zanimala ako bi predstavljala tek alternativu članstvu u EU.

Na kraju krajeva, budućnost Srbije jeste unutar EU i to je jasno kao dan. Ali, sposobnost balkanskih zemalja da sarađuju i pronalaze modele saradnje je nešto što će ih ubrzati na njihovom putu da jednog dana postanu deo Evrope“, naveo je Hil.

„Ali, čak i to ohrabrenje koje dolazi od američke diplomatije je nešto o čemu treba da odluči srpski narod. Međutim, na osnovu onoga što sam video u ovom centru i na drugim mestima u Srbiji, mislim da je ta odluka već doneta i da je srpski narod već odlučio da treba da se uputi tim putem”, ocenio je Hil.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana