Vučić: Ne žele svi kompromis; Han: Nije Kosovo sve i svja Tanjug

Objavljeno: 02.07.2018. 13:14 Izmenjeno: 03.07.2018. 10:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je jasno da nismo u lakoj situaciji kad je reč o Kosovu i Metohiji, i da ne žele svi kompromis, imajući u vidu stavove, koji se iznose, uključujući i neke današnje.Potpisan sporazum za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. u vrednosti od 41.177.139 evra,

 

Vučić je na pres konferenciji sa komesarom Johanesom Hanom istakao da ćemo mi, uprkos tome, učiniti sve da do kompromisa dođe, i upozorio:

„Ali, nećemo dozvoliti nikome da ponizi ili da sruši Srbiju, bez obzira koliko se nekom činilo da je to moguće“, istakao je Vučić…

Vučić: Očekujem značajan napredak do sledećeg izveštaja EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vucicć izjavio je danas da će sredstava iz pretpristupne pomoći EU za Srbiju biti korišćena za podršku procesu pristupanja naše zemlje Uniji.

Vučić je na pres konferenciji sa komesarom Johanesom Hanom čestitao na poptisivanju sporazuma o sproveđu akcionog IPA programa, ocenivši da je to od velikog značaja za našu zemlju.

J. Joksimović i Fabrici potpisali finansijski sporazum

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su danas sporazum za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. u vrednosti od 41.177.139 evra, a potpisivanju je prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Pre potpisivanja finansijskog sporazuma, Vučić i Han imali su dvočasovni sastanak.

Evropska komisija je ranije najavila da će pretpristupna pomoć za Srbiju biti povećana u narednom periodu, a ukupna vrednost IPA za Srbiju za 2017. iznosi 138 miliona evra.

Han se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji, u okviru koje održava i sastanke posvećene nedavno održanoj Međuvladinoj konferenciji EU i Srbija.

Međuvladina konferencija održana je 25. juna u Luksemburgu, kada je Srbija otvorila dva nova poglavlja.

 

Han: Od vladavine prava zavisi brzina pristupa

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je danas, posle potpisivanja sporazuma za sprovođenej Akcionog IPA programa za Srbiju, da je očigledno da napredak u vladavini prava odlučuje o brzini pristupanja Srbije Uniji.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao potpisivanju sporazuma u vrednosti od 41,2 miliona evra, objašnjavajući da će kroz ovaj program EU podržati reformu vladavine prava i osnižianja srpske države uprave.

Han je istakao da EU podržava Srbiju u sprovođenju reformi koje treba da vode do efikasnijeg deljenja pravde.

„EU će podržati osnovne institucije pravosuđa u Srbiji, Ministarrstvo pravde, sudstvo, državnog tužioca kako bi rad pravosudnih organa bio efikasniji i transparentniji“, rekao je on.

Han je potvrdio da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o Kosovu, ukazujući da će se ovaj put uzdržati od bilo kakvog komentarisanja te teme, i naglasio da postoji mnogo elemenata koji su ključni na evropskom putu Srbije.

Istakao je da se sve radi u interesu građana, a ne kako bi se zadovoljili neki evropski zvaničnici, te da reforme doprinose boljek kvalitetu života, ekonomskim perspektivama.

Han je podvukao da je vladavina prava ključna i u privlačenju investitora, jer kvalitet pravosuđa utiče na odluku ulagača da negde investiraju.

„Dobre ekonomske performanse, koje su iznad evropskog proseka, su deo evropske perspektive koja utiče pozitivno na provlačenju investitora, koji zauzvrat stvaraju nova rada mesta i perspektive. S tim u vezi je važan kvalitet pravosuđa, jer to suštinski utiče na život svih ljudi“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima kvalitet rada sudova, navodeći posebno i apelacioni, mora da se poboljša.

Najavio je da će na temu valdavine prava razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić, dodajući da će se osvrnuti i na amandmane na Ustav, kao i okruženje u Srbiji u kojem je u potpunosti moguće upražnjavanje slobode izražavanja.

Pozdravio je početak rada na strategiji za medije, ocenjujući da je to korak u pravom smeru, kojim treba ići.

Izrazio je nadu da će se pozitivni zamah, koji postoji, zadržati.

„Ovih 41,2 miliona evra nije mnogo, to je mali deo velike finansijske pomoći EU, koju ona daje iz opravdanih razloga. To je odraz našeg snažnog opredeljenja da u punoj meri podržavamo Srbiju u procesima evropskih integracija. Prosečna finansijska pomoć Srbiji godišnje je oko 200 miliona evra“, rekao je on dodajući da je do sada EU dala preko dve milijardi evra nepovratne pomoći.

Takođe je podsetio da dve trećine trgovinske razmene Srbije otpada na EU, te da srpski izvoz u Uniju stalno raste.

Isto tako je rekao da evropski investitori čine 80 odsto stranih ulagača u Srbiji i da su samo prošle godine investirali oko milijardu evra.

„Sve te investicije stvaraju nova radna mesta, poboljšavaju stanje u Srbiji. Budite uvereni da smo opredeljeni daljem razvoju Srbije, procesu pridruživanja. Taj proces zahteva podršku celog društva“, zaključio je Han.

Na kraju on je političarima i građanima u Srbiji poželeo toplo leto posle kišovitog početka, rekavši da svi zaslužuju malo odmora, jer se na jesen nastavlja sa napornim radom.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su danas sporazum za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. u vrednosti od 41.177.139 evra, a potpisivanju je prisustvovali su predsednik Vučić i evropski komesar Han.

Pre potpisivanja finansijskog sporazuma, Vučić i Han imali su dvočasovni sastanak.

 

Vučić se sastao sa evropskim komesarom Hanom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Nakon sastanka, Vučih i Han prisustvovaće potpisivanju sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. u vrednosti od 41.177.139 evra.

Evropski komesar potpisaće, kako je najavljeno, finansijski sporazum sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, a tokom dana sastaće se i sa premijerkom Anom Brnabić.

Evropski komesar potpisaće, kako je najavljeno, finansijski sporazum sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, a tokom dana sastaće se i sa premijerkom Anom Brnabić.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana