Han: Srbija napravila važne korake napred Tanjug

Objavljeno: 09.11.2016. 16:46 Izmenjeno: 09.11.2016. 17:45

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han ocenjuje da je Srbija napravila važne korake napred koji su doveli do otvaranja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima, među kojima su ona koja se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han ocenjuje da je Srbija napravila važne korake napred koji su doveli do otvaranja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima, među kojima su ona koja se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

”Ukupan tempo pregovora o pristupanju biće u velikoj meri zasnovan na napreku u ove dve oblasti”, dodao je Joahanes Han.

Predstavljajujći izveštaj o napretku Srbije pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta u Briselu, Han je ponovio da je Srbija imala aktivnu i konstruktivnu ulogu u rešavanju posledica migracione krize iako je i sam bila pogođena talasom migranata.

Han je, odgovarajući na komentare poslanika, pohvalio sve zemlje zapadnog Balkana za ostvareni napredak, ali i poručuje da se posebna pažnja u narednom periodu mora posvetiti ekonomskom razvoju.

On je kazao da je neophodno posebno obratiti pažnju ekonomskom razvoju zapadnog Balkana, jer se radi o regionu sa visokom stopom nezaposlenosti, posebno mladih.

Prema njegovim rečima u regionu je prisutan značajan odliv mozgova, odlazak mladih, zbog čega je Berlinski proces posvetio posebnu pažnju pojačanoj saradnji u oblasti razmene mladih, i to ne samo studenata, već i zanatljiva i preduzetnika.

Ekonomski razvoj, kako je naglasio, je važan, jer samo taj razvoj može imati podsticajni efekat za poboljšanje vladavine prava. Han je naglasio da investitori neće doći ako nisu sigurni da funkcionišu pravosuđe i zakonodavstvo, što je bitno i pri donošenju odluke građana da se poslovno osamostale. „Vidim pozitivan razvoj u svim zemljama regiona, ali i pojedinih problema. Međutim ni „Rim nije sagrađen u jednom danu“. Postoje deficiti koji se ne smeju negirati“, dodao je on.

Han je posebno ukazao na poštovanje manjinskih prava, ističući da je to osnovni element pristupnih pregovora, gde je neophodno da se društva dalje razvijaju, pošto se ne radi samo o usvajanju zakona, već njihovoj primeni.

Istovremeno je ukazao da EU mora ojačati vidljivost svojih investicija, jer je ona najveći donator u tom regionu, ali to često ne spoznaju građani. Takođe je naveo da će naredni izveštaj o napretku biti predstavljen na 2018. godine, pošto je odlučeno da se proeni termin objavljivanja.

„Odlaganje objave sledećeg izveštaja ima veze sa planom da promenimo termin objavljivanja sa jeseni na proleće. Zbog toga će sledeći izveštaj biti saopšten na proleće 2018.godine“, najavio je Han.

 

Pohvale Srbiji, nećemo usporavati region na putu ka EU

Evropski komesar za prosirenje Johanes Han pohvalio je danas Srbiju za njenu konstruktivnu ulogu u migrantskoj krizi, ali i za njen doprinos ukupnoj situaciji u regionu, te naglasio da Brisel neće usporavati zemlje regiona na njihovom putu ka EU.

Han je, govoreći na pres konferenciji u Evropskoj komisiji, napomenuo da Srbija, kad je reč o Kosovu, mora više da čini i radi na napretku u normalizaciji odnosa.

U tom je smislu pozdravio stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekavši da sada postoji institucionalni okvir za saradnju.

Inače, govoreći o izveštaju EK o napretku, Han je konstatovao da politika širenja EU daje rezultate, da su Turska i zemlje Zapadnog Balkana, koji je, kako je naveo, već sada enklava u EU, dale doprinos u savladavanju migrantske krize.

„U našem je interesu da stabilizujemo taj region i pomognemo u tranziciji. Ne smemo dozvoliti vakuum u našem prevdorju“, naglasio je Han.

On je istakao da je moto napretka „kvalitet ispred brzine“, dodajući da nema ograničenja kada je reč o brzini napretka na putu ka EU.

„Želim da zemlje regiona napreduju što je brže moguće ka EU. Nećemo nikoga usporavati. Odlučujuće je samo da li su zemlje zrele za pristupanje“; naglasio je Han.

Prema njegovim rečima, svaka zemlja kandidat sama određuje brzinu svog procesa pristupanja i napretka.

Politički lideri, poručio je, treba da rade na ispunjavanju uslova i reformi.

„Mi ne možemo i ne želimo da radimo njihov posao“, poručio je Han.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana