Hajden: Zašto sada destabilizovati Bosnu? Studio B

Objavljeno: 11.01.2021. 20:44 Izmenjeno: 11.01.2021. 20:44

Centralizacija BiH i rušenje Dejtona destabilizuju tu državu, smatra ugledni  američki profesor anropologije, prava i međunarodnih odnosa Robert Hajden sa Univerziteta u Pitsburgu, koji je podržao Srbe.

On navodi da nisu opravdani predlozi sa zapada za centralizaciju BiH. Umesto toga, snage NATO-a trebalo bi da nametnu Hrvatima i Srbima u Bosni, polovini stanovništva i većini na 60 procenata njene teritorije, centralizovanu državu protiv koje su oni ratovali, tj. da bi je sprečili. Budući da nema naznaka da će mnogi Hrvati i Srbi to prihvatiti, NATO trupe verovatno će se smatrati okupatorskom silom, ulogom koja nije dobro funkcionisala u Avganistanu i Iraku, smatra profesor.

Većina predloga američkih analitičara za „popravljanje Bosne“ jesu da NATO pomogne Bošnjacima, namećući centralizovanu vladu Hrvatima i Srbima. Teško je zamisliti bolji način za destabilizaciju Bosne. Još je teže naći opravdan razlog za takve predloge, piše profesor Hajden u tekstu za Nacionalni interes i zaključuje: Bosna nije takva kakva je zbog Dejtona; nego je Dejton takav kakav je zbog prirode bosanskog društva. Dejtonski sistem održava mir dvadeset pet godina. Zašto sada destabilizovati Bosnu?, upitao je profesor Hajden.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Umeren sneg

Trenutna temperatura -3°C

Umeren sneg

Ponedeljak
Moguć sneg

Max: -1°C
Min: -5°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana